Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Κάποιες ενδιαφέρουσες διατυπώσεις της Αλ. Παπαρήγα για την πολιτική συμμαχιών, τις παραγωγικές δυνατότητες και τον οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας

Επομένως, μία ώρα αρχύτερα πρέπει να διευρυνθεί σε αυτή τη φάση, να μαζικοποιηθεί η κομμουνιστική, η ριζοσπαστική πρωτοπορία στην Ελλάδα, να δημιουργηθεί στην πορεία ένα πολύ ισχυρό ρεύμα αντεπίθεσης που δίνει καθημερινές μάχες και κατευθύνεται στην πάλη για την εξουσία. Υπάρχουν φύτρα, αν θέλετε, μιας τέτοιας συμμαχικής στρατιάς. Η συμμαχία ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ, των γυναικών και των φοιτητών. Πέρα από το ότι είναι μια συνεργασία στις δομές του κινήματος του συνδικαλιστικού, είναι ταυτόχρονα και μια δοκιμασία, μία προετοιμασία αυτής της συμμαχίας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η συμμαχία απ' τα πάνω, ανάμεσα στα κόμματα, αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, θα οδηγήσει ακόμα και στην καταστροφή. Αλλά η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, αλλά και στο χωριό, με τους νέους που σπουδάζουν και που είναι στα θρανία και με τις γυναίκες. Και οι νέοι και οι γυναίκες, αν θέλετε, είναι τα ευαίσθητα σημεία αυτής της συμμαχίας για διάφορους λόγους. Αλλά μαζικός και πετυχημένος καθημερινός αγώνας για την εξουσία, δίχως τη συμμετοχή των γυναικών και των νέων ηλικιών, που είναι ακόμα περισσότερο μπερδεμένες τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να γίνει.

Πάλη για εργατικό κράτος
Αυτή είναι η θέση μας και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιος είναι ο στόχος: Η εργατική κρατική εξουσία, εργατικό κράτος. Που όμως παίρνει υπόψη και μέσα σε αυτή την εξουσία εκφράζονται και οι σύμμαχοί της. Μιλάμε για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Για τον παραγωγικό συνεταιρισμό, εκεί που για διάφορους λόγους δεν μπορεί να γίνει άμεση κοινωνικοποίηση. Μιλάμε για αποδέσμευση από την ΕΕ. Και εννοείται ότι το χρέος το διαγράφουμε.

Ομως, κοιτάξτε: Δε θα είναι μία κυβέρνηση που απλώς διαγράφει το χρέος και που γυρνάει τις πλάτες στα μονοπώλια και τους εκβιασμούς. Αυτή η εξουσία μπορεί να διαμορφώσει σχεδιασμό αξιοποίησης όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Δυνατότητες στη βιομηχανία. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πολύ πλούσιο ορυκτό πλούτο, που τώρα, με το PSI και το βρετανικό δίκαιο, αποκτούν τη δυνατότητα να το κατάσχουν. Ορυκτό πλούτο θα κατάσχουν. Οχι τα κτίρια. Αυτό μετράνε να πάρουν οι ξένοι. Αυτός είναι που θα τους δώσει τις πρώτες ύλες που θέλουν.

Επομένως, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα διατροφής της χώρας. Και εμείς δεν μιλάμε για την ανάπτυξη ξεχωριστών μονάδων ή ξεχωριστών ειδών διατροφής, αλλά μία ενιαία σχεδιασμένη οικονομία, όπου η βιομηχανία παίρνει πρώτη ύλη από τον ορυκτό πλούτο και από την αγροτική παραγωγή και μετατρέπονται σε προϊόντα είτε για τη βιομηχανία, για εργαλεία, για διατροφή κτλ. Δηλαδή, υπάρχει σχεδιασμός. Γιατί στον καπιταλισμό υπάρχει πλήρης αναρχία. Δεν υπάρχει διασύνδεση. Ο ένας κλάδος να συνδέεται με τον άλλον, όπου για παράδειγμα το καλαμπόκι το καλλιεργείς για τις ζωοτροφές. Οπου μια σειρά πράγματα τα μετατρέπεις σε λιπάσματα για τα χωράφια και δεν αγοράζεις απ' έξω.

Δηλαδή, ο σχεδιασμός πια καλύπτει τη διασύνδεση βιομηχανίας - αγροτικής παραγωγής. Και, ταυτόχρονα, εξασφαλίζει αυτό που λέμε την ολόπλευρη ανάπτυξη της χώρας, σβήνει τις περιφερειακές ανισότητες και στο κάτω - κάτω αν μία περιοχή μπορεί να μην έχει εργοστάσια, τα αποτελέσματα της βιομηχανίας θα τα γεύονται όλοι. Ο σχεδιασμός στον καπιταλισμό δεν μπορεί να περάσει. Είναι αδύνατον, γιατί είναι τεμαχισμένη η παραγωγή κατά επιχείρηση και κατά καπιταλιστή.

Και, βεβαίως, εμείς θεωρούμε ότι η αποδεσμευμένη Ελλάδα από την ΕΕ, που αξιοποιεί τις παραγωγικές της δυνατότητες, σε μια περίοδο όπου ο καπιταλισμός αρχίζει και αδυνατίζει, όπου στην ΕΕ έχει φυγόκεντρες δυνάμεις - αύριο θα αρχίσουν άλλες χώρες να φεύγουν, άλλες να τις διώχνουν - δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να έχεις διεθνείς συνεργασίες με άλλες χώρες, με άλλα κράτη. Αυτές όμως οι συνεργασίες θα επιδιώκεις να έχουν όφελος και για το λαό της χώρας που συνεργάζεσαι και πριν απ' όλα για το δικό σου το λαό. Δε θα είναι καθόλου απομονωμένη η Ελλάδα. Τώρα ακριβώς αρχίζουν και σπάνε τα τείχη. Αυτό που λέγαμε ότι η ΕΕ σε λίγα χρόνια δεν θα είναι αυτό που ξέρουμε.

Αρα λοιπόν δημιουργούνται δυνατότητες μέσα σε ένα σκληρό και δύσκολο κόσμο να μην βρεθείς, όπως λένε, απομονωμένος. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα απομονωμένη από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Θέλουμε να την "μονώσουμε" την Ελλάδα, για να μην έχει τις συνέπειες. Και αντίθετα, θέλουμε μία Ελλάδα όπου η εξωτερική της πολιτική - να το πω έτσι - θα συμβάλλει στο δυνάμωμα των λαών και των λαϊκών κινημάτων και όχι στην υπηρέτηση των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού.

Τέτοιες δυνατότητες η Ελλάδα έχει. Μπορεί σήμερα να είναι μία χώρα με μέση παραγωγική ανάπτυξη - αν θέλετε, αδύναμη στα πλαίσια της ΕΕ - όμως έχει ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες, που όταν αυτές θα τις αξιοποιήσει, πριν απ' όλα, θα γίνει δυνατή για τον δικό της το λαό. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πριν απ' όλα, να έχει η Ελλάδα μια όσο γίνεται αυτάρκεια για το δικό της το λαό και ταυτόχρονα να ενισχύει και τα συμφέροντα του λαού και μέσα από τις διεθνείς σχέσεις.

Καλούμε λοιπόν τους εργάτες, τους αγρότες, τους μικροεπιχειρηματίες, που τόσα χρόνια μας άκουγαν να λέμε πράγματα που δεν τα πίστευαν, που μας είδαν να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, να μην αναγνωρίζουν μόνο σε μας ότι είμαστε καλοί έντιμοι αγωνιστές, αλλά να καταλάβουν ότι πάνω απ' όλα αυτά που πρέπει να εμπιστευτούν είναι τον εαυτό τους, τη δύναμή τους και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

29 σχόλια:

 1. Οι εμφάσεις δικές μου. Σοβαρός σχολιασμός για τους τρεις άξονες που εμπλέκονται (πολιτική συμμαχιών, παραγωγικές δυνατότητες, οικονομικός σχεδιασμός), ευπρόσδεκτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ξέρω αν συγκρίνω μήλα με πορτοκάλια, μιας και η Παπαρήγα είναι ΓΓ, αλλά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικά την αντιπαραβολή με το κείμενο Τσακαλώτου εδώ: http://www.rednotebook.gr/details.php?id=4585

  Νομίζω πως είναι δυο κείμενα που αξίζει να ιδωθούν σε αντιπαράθεση, μιας και αφορούν τα ίδια βασικά θέματα ή άξονες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι σοβαρός σχολιασμός το ότι,
  "Γουστάρω να διαβάζω τέτοιες δηλώσεις/άρθρα/αναρτήσεις, με κάνουν πιο αισιόδοξο"; :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Αυτές όμως οι συνεργασίες, θα επιδιώκεις να έχουν όφελος και για το λαό της χώρας που συνεργάζεσαι και πριν απ' όλα για το δικό σου το λαό. Δε θα είναι καθόλου απομονωμένη η Ελλάδα."

  Αντώνη, είναι υπερβολικά εγωκεντρικό να πιστεύω ότι η Αλέκα, διάβασε το χθεσινό μου προβληματισμό; :)
  Χθες έγραψα ότι δεν έχω απαντήσεις.
  Σήμερα λέω ότι το πιο σημαντικό είναι:
  Να θεωρούμε την επόμενη μάχη ως την πιο σημαντική.
  Να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω, στην ιδεολογία μας.
  Να μη βιαζόμαστε, αλλά να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα την κατάλληλη στιγμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ποιος ξέρει τι διαβάζει η Αλέκα. Έχω αναρωτηθεί κι εγώ μερικές φορές, να πω τη μαύρη αμαρτία μου.

  Πάντως για την κουβέντα που είχαμε τις προάλλες για οικονομικό σχεδιασμό έχει κάποια πράγματα μαζί.

  Και ναι, σοβαρό είναι να λες ότι αισιοδοξείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. έχει κάποια πράγματα μαζί=έχει κάποια πράγματα να πει.

  Ό,τι να ναι γράφω, κουράστηκα, μπρέικ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Η συμμαχία ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ, των γυναικών και των φοιτητών"
  Tο κοινωνικό μέτωπο λοιπόν που θα κάνει την ανατροπή είναι η συμμαχία των διαφόρων κομματικών μετώπων του ΚΚΕ στις επαγγελματικές κατηγορίες; Η πολιτική του ΚΚΕ δηλαδή είναι να καλεί τον κόσμο να προσχωρήσει στις διάφορες κομματικές πρωτοβουλίες; Όταν δεν το κάνει μπορεί να επικαλεστεί πως οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για την ανατροπή, όπως και όταν τα ποσοστά του κόμματος δεν είναι αρκετά υψηλά. Στο ζήτημα των συμμαχιών άρα, το ΚΚΕ απαντάει: "συμμαχίες με τον ευατό του".

  Το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του κεντρικού (η μη) σχεδιασμού το βάζει τόσο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και ομάδα Λαφαζάνη στο ΣΥΝ και μάλιστα με την ίδια λογική για το ευρώ και την ΕΕ (έξοδο) και με την ίδια προοπτική διεθνων συμμαχιών με χώρες που "αποδεσμεύονται" από τον ιμπεριαλισμό, λες και ο ιμπεριαλισμός δεν είναι σύμφυτος με τον καπιταλισμό ή πως κάποιες χώρες μπορούν να παραμένουν καπιταλιστικές αλλά να μην λειτουργούν ιμπεριαλιστικά (ας ρωτήσουν μία σειρά μικρές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής για την "μη ιμπεριαλιστική" πολιτική της Βραζιλίας σήμερα ή της Κίνας). Το κείμενο του Τσακαλώτου που αναφέρεις Αντώνη, είναι μόνο μία από τις απόψεις που παίζουν στο ΣΥΝ, στην ίδια εκδήλωση που παρουσιάστηκε ακούστηκαν και πολύ διαφορετικές απόψεις, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τον ΣΥΝ (Αριστερό Ρεύμα). Η διαφορά είναι πως ο Λαφαζάνης διευρύνει το πεδίο των συμμαχιών μιλώντας για συμπαράταξη όλης της αριστεράς, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει για την "αντικαπιταλιστική" αριστερά.

  Τα δύσκολα ερωτήματα που δεν απαντάει ούτε το ΚΚΕ είναι ποιό κράτος θα κάνει αυτό το σχεδιασμό; Το σημερινό διεφθαρμένο, γραφειοκρατικό και βαθιά αντεργατικό ελληνικό δημόσιο; δεν πρέπει να μιλήσει η αριστερά για ποιό κράτος μιλάει και για το ποιές συγκρούθσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί; συγκρούσεις ακόμη και με τμήματα των δημοσίων υπαλληλών, σίγουρα με ορισμένες νοοτροπίες.

  Τι θα γίνει με την αντίθεση εργατών μικροαστών; μέχρι τώρα τα ιδιαίτερα διευρυμένα μικροαστικά στρώματα της Ελλάδας αναπαράγονταν στα πλαίσια ενός περιβάλλοντος φοροδιαφυγής, φοροκλοπής, εισφοροδιαφυγής, μαύρης εργασίας μεταναστών, νέων και γυναικών, καταπάτησης κάθε εργατικής νομοθεσίας και διαφόρων επιδοτήσεων από το κράτος αλλά και νομοθεσίας που τους εξασφάλιζε συγκεκριμένα ποσσοτά κέρδους. Στη βάση αυτή εξασφαλίζονταν οι κοινωνικές συμμαχίες του δικομματισμού μέχρι πριν 2 χρόνια. Ήταν αυτό το περιβάλλον που έδινε τη δυνατότητα σε πλατειά μικροαστικά στρώματα να αναπαράγονται χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις σε κεφάλαιο και αύξηση της παραγωγικότητας και άρα την ανάγκη να είναι αντγωνιστικά, με αποτέλεσμα να στρέφονται στις υπηρεσίες και στον τομέα των μη εμπορεύσιμων. Αυτή η κατάσταση εξαρχής ήταν σε βάρος των εργατών του ιδιωτικού τομέα (που είναι και οι λιγότερο οργανωμένοι και πολιτικά εκπροσωπημένοι) και στηρίζονταν στη δανειακή και καταναλωτική φούσκα και την εισροή φτηνού χρήματος μετά την είσοδο στο ευρώ. Αυτη η κατάσταη δεν μπορεί να διατηρηθεί με κανένα καθέστώς, ακόμη και ενός εργατικού κράτους. Άρα δεν μπορούμε να κλείνουμε το μάτι στο μικροαστό λέγοντας του πως όλα τα προβλήματα του οφείλονται στα μονοπώλεια (ΚΚΕ) ή στην ελλιπή ζήτηση (ΣΥΝ). Απλά και ξεκάθαρα, ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν θα επιβιώσει και ένα άλλο μεγάλο μέρος για να επιβιώσει θα πρέπει να αλλάξει τις δραστηριότητες του από τις υπηρεσίες στα διεθνώς εμπορεύσιμα. Η αριστερά σε αυτές τις "αντιθέσεις στους κόλπους του λαού" οφείλει να πάρει το μέρος της εργατικής τάξης πρώτα και κύρια και μετά να δει πως θα πολώσει τους μικροαστούς και θα κερδίσει μέρος αυτών σε μία συμμαχία υπό την ηγεμονία της εργατικής τάξης. Ο τρόπος που πολιτεύεται όμως η αριστερα σε αυτό το πεδίο και βάζω μέσα και το ΚΚΕ είναι εντελώς λάθος. Σχεδόν γίνεται ουρά των διαφορων μικροαστικών κλάδων με την άκριτη υποστήριξη ομάδων όπως οι ταξιτζήδες, οι φορτηγατζήδες ή οι φαρμακοποιοί. Ιδιαίτερα η στήριξη σύσσωμης της αριστεράς στους ταξιτζήδες ήταν πολύ εύγλωτη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρήσιμες (για μένα) παρατηρήσεις, ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία. Κρατάω μόνο δύο επιφυλάξεις, χωρίς να μπορώ αυτή τη στιγμή να στοιχειοθετήσω κάτι αναλυτικά:

   α) δεν είμαι βέβαιος ότι η ιδέα της "συμμαχίας του ΚΚΕ με τον εαυτό του είναι η μόνη που "παίζει" σε αυτό το απόσπασμα, ή ότι είναι ο απόλυτος ορίζοντας της πολιτικής ΚΚΕ στην επόμενη περίοδο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αμφισημίες ή ακαθόριστα ακόμα πράγματα για το πώς θα κινηθεί οργανωτικά. Δεν το είδα σαν ένα κείμενο που επιμένει με τρόπο ιδιαίτερα κάθετο στον κομματικό έλεγχο, νομίζω πως κάνει κάποια ανοίγματα. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ίσως περισσότερο για να φανεί αυτό.
   β) δεν είμαι βέβαιος ότι ο τρόπος που θέλει να κινηθεί το ΚΚΕ μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της απλής παραγνώρισης των αντιθέσεων μέσα στους κόλπους του λαού. Θα έλεγα αντίθετα ότι είναι πολύ πιο ξεκάθαρη από ότι στην Αριστερή πτέρυγα η θεμελιακή συμπόρευση ακριβώς με "τους εργάτες του ιδιωτικού τομέα" και πολύ λιγότερο (εγώ δεν το είδα καθόλου) το "κλείσιμο του ματιού στον μικροαστό." Η πρόθεση ρήξης με τις εσωτερικές δομές της ελληνικής κοινωνίας μού φαίνεται πολύ εντονότερη από ότι στην αριστερή πτέρυγα, ενώ για τον Ανταρσύα θεωρώ ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή, σίγουρα όμως υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ώριμες, από μαρξιστική σκοπιά, αντιλήψεις εκεί, και κάποιες δεν είναι ασύμβατες "συμμαχιακά" με ένα νέο ΚΚΕ.

   Για τον ΣΥΡΙΖΑ νομίζω πως απλά το "πολυσυλλεκτικό" μοντέλο έχει φτάσει προ πολλού στα όριά του για δομικούς/συγκυριακούς λόγους και θα πρυτανεύσει μία κυρίαρχη τάση. Και δεν έχω καθόλου την αίσθηση ότι αυτή θα είναι, ας το πούμε σχηματικά, η αριστερή. Το αντίθετο.

   Διαγραφή
  2. @Aντώνης

   Συμφωνώ, δεν μπορούμε να βγάλουμε καταληκτικά συμπεράσματα από αυτές τις περιορισμένες δηλώσεις. Όμως η πρακτική του ΚΚΕ μέχρι τώρα, στο ζήτημα των συμμαχιών δεν έχει δείξει πως είναι διατεθιμένο να συνεργαστεί με κανέναν άλλον οργανωμένο φορέα.

   Όσο για τους εργάτες του ιδιωτικού τομέα, σίγουρα το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των αιτημάτων τους, όμως το ίδιο συμβαίνει και με τους μικροαστούς, στο βαθμό μάλιστα να φτάνει να υιοθετεί και πολλά από τα αιτήματα τους, ακόμα και όταν μεσοπρόθεσμα είναι ανταγωνιστικά με αυτά της εργατικής τάξης. Το παράδειγμα των ταξιτζήδων είναι χαρακτηριστικό, κανένας δεν θεωρησε σωστό να τοποθετηθεί και από την μεριά των 14000 περίπου μισθωτών στα ταξί που γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες, αντιμετωπίζοντας ακόμη και φυσική βία κατα τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών (όπως ο ξυλοδαρμός και η απόλυση του προέδρου του σωματείου οδηγών - μισθωτών στα ταξι).

   Ηγεμονική πολιτική παρέμβαση δεν σημαίνει να γίνεσαι το μεγάφωνο των αιτημάτων διαφόρων λαϊκών κατηγοριών στο αστικό κράτος. Είναι να εντοπίζεις εκείνη την τάξη, τα εν δυνάμει συμφέροντα της οποίας μπορούν να ταυτιστούν με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων και κατόπιν να προσπαθείς να αναμορφώσεις μέσα από την ενεργή πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση τα επιμέρους συμφέροντα των διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών ώστε να προσεγγίσουν αυτά τα γενικά συμφέροντα. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον πολλά από τα αιτήματα των μικροαστών που έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά των εργατών αλλά και άλλων λαϊκών ομάδων (όπως το χαλαρό φορολογικό καθεστώς, το κλείσιμο του ματιού στην υπερεκμετάλλευση και τη μαύρη εργασία, τα κλειστά επαγγέλματα κλπ) δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Δεύτερον την προώθηση εκείνων των αιτημάτων αλλά και μεθόδων πάλης στις διάφορες κατηγοριές εργαζομένων που αναδεικνύουν την ενότητα της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα, την υποβάθμιση και τη σύγκρουση με εκείνα τα αιτήματα που υπερσπίζονται ιδιαίτερα προνόμια συγκεκριμένων κλάδων σε βάρος των υπολοίπων.

   Στο γεγονός πως τα συνδικάτα και η αριστερά ουδέποτε λειτούργησαν με αυτή τη λογική, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η έντονη διάσπαση ιδιωτικού- δημοσιού, παλαιών - νεότερων εργαζομένων αλλά και η κυριαρχία των αιτημάτων των μικροαστικών κλάδων στην πολιτική συζήτηση. Για παράδειγμα αν ανακαλέσουμε τα δύο τελευταία χρόνια θα δούμε πως η πολτική αντιπαράθεση σχεδόν μονοπωλείται από τις διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων (που παρά τις περικοπές ακόμη βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα) και διαφόρων μικροαστών όπως φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, δικηγόροι, φαρμακοποιοί κλπ. Ελάχιστα έχει γίνει συζήτηση για τη σφαγή που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα: τις ατομικές συμβάσεις, την καταστρτήγηση του ωραρίου, αργιών, την μη καταβολή δεδουλευμένων, την εργοδοτική τρομοκρατία κλπ. Γεγονός βέβαια που το εκμεταλλεύονται δεόντος οι νεοφιλελευθέροι για να στρέψουν την οργή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα προς τους συναδέλφους τους του δημοσίου. Δεν έχει γίνει όμως και ιδιαίτερη προσπάθεια από τα συνδικάτα του δημοσιού και την αριστερά, ώστε να ανακοπεί αυτό ο διαχωρισμός. Κάτι τετοιο θα απιτούσε από αυτούς να απωλέσουν μία σειρά προνόμια και να λειτουργήσουν περισσότερο ταξικά και όχι συντεχνιακά...

   Διαγραφή
  3. Εδώ μπερδεύομαι λίγο.

   Γράφεις: "Το παράδειγμα των ταξιτζήδων είναι χαρακτηριστικό, κανένας δεν θεωρησε σωστό να τοποθετηθεί και από την μεριά των 14000 περίπου μισθωτών στα ταξί που γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες, αντιμετωπίζοντας ακόμη και φυσική βία κατα τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών (όπως ο ξυλοδαρμός και η απόλυση του προέδρου του σωματείου οδηγών - μισθωτών στα ταξι)."

   Μα μαζί συζητούσαμε όταν μπήκε ο enosy και φώναζε γιατί δεν παίρνουμε θέση για τους ταξιτζήδες. Τι σχέση έχει το ΚΚΕ με το παράδειγμα των ταξιτζήδων;

   Και γράφεις:

   "Ηγεμονική πολιτική παρέμβαση δεν σημαίνει να γίνεσαι το μεγάφωνο των αιτημάτων διαφόρων λαϊκών κατηγοριών στο αστικό κράτος. Είναι να εντοπίζεις εκείνη την τάξη, τα εν δυνάμει συμφέροντα της οποίας μπορούν να ταυτιστούν με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων "

   Και τι κάνει το ΚΚΕ, του οποίου η πρώτη συνταταγμένη παρέμβαση ως κινηματικού πυρήνα (μέσω ΠΑΜΕ) είναι οι χαλυβουργοί;

   Διαγραφή
  4. Aναφέρω συνεχώς τους ταξιτζήδες διότι όλη η αριστερα(ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στήριξε τις κινητοποιήσεις τους χωρίς να μπει στη διαδικασία να κάνει μία σοβαρή ταξική ανάλυση του κλάδου. Αν και μερικοί υπήρξαν βασιλικότεροι του βασιλέως, θυμάμαι μία ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παράδειγμα. Αλλά όταν ο Λυμπερόπουλος (ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξι) βγήκε αγκαλιά με τον Άδωνι στο Σύνταγμα ή τώρα που τα έχουν βρει με το Βορίδη, όλοι σιωπούν.

   Αναγνωρίζω την έμφαση που δίνει το ΚΚΕ στους χαλυβουργούς και οφείλουμε να του πιστώσουμε πως από την άποψη της κοινωνικής σύνθεσης είναι η πιο ταξική πολιτική δύναμη σήμερα στην Ελλάδα. Όμως δεν είδα ποτέ και το ΚΚΕ να μιλάει πχ για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, για το τσάκισμα της νόμιμης και μη φοροδιαφυγής των μικροαστών (γιατί κατά κύριο λόγω δεν φοροδιαφέυγουν τα μονοπώλεια, αυτά απλά πληρώνουν νόμιμα περιορισμένο φόρο). Για τη διαφθορά ολόκληρων κλάδων του δημοσίου όπως εφοριακοί, τελωνειακοί, πολεοδομίες, μερίδες γιατρών. Ή για την ανάδειξη μορφών πάλης που διευκολύνουν την ενότητα των εργαζομένων. Για παράδειγμα να μην ακινητοποιούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν διεκδικούν κάτι και χάνει κόσμος το μεροκάματο όταν θα μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς να εισπράτουν εισιτήριο, ενημερώνοντας παράλληλα τους επιβάτες για τα αιτήματα τους και προωθώντας την ανάγκη δημόσιων και φτηνών ΜΜΜ.

   Διαγραφή
  5. Μπορείς να με παραπέμψεις σε ανακοίνωση ΚΚΕ για ταξιτζήδες; Δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο.

   Για όσα δεν έχει πει το ΚΚΕ: Η αντίληψή μου είναι ότι ξεκίνησε, αν μπορώ να το πω έτσι, την πολιτική κούρσα με σοβαρό ντισαβαντάζ τη στάση τον Δεκέμβρη του 08. Έχω την αίσθηση (μπορεί να είναι υποκειμενική) ότι τολμά πολύ περισσότερο από άλλους να ονομάσει πράγματα, και πως εξελίσσεται αρκετά δυναμικά. Και πως ακριβώς για αυτό τον λόγο, θα αναγκαστεί, αν θέλει να συνεχίσει, να κάνει τέτοιου είδους συγκρούσεις. Αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη. Είχα την αίσθηση τον Οκτώβρη ότι ήταν μάλλον χαμένο, αλλά για μένα έχει κάνει τα σαφώς εντυπωσιακότερα βήματα μπροστά τους τελευταίους δυόμιση μήνες.

   Διαγραφή
  6. KKE για ταξί κατόπιν μικρής ερευνας:

   "«Στηρίζουμε τους αγώνες των ταξιτζήδων γιατί αυτοί οι αγώνες στρέφονται αντικειμενικά εναντίον των μεγάλων εταιρειών που θα επικρατήσουν στον κλάδο σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολουμένων», δήλωσε από τη Σάμο, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, η Αλέκα Παπαρήγα."
   http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=297254

   Αυτό το "αντικειμενικά" είναι εξόχως προβληματικό, όταν μάλιστα δεν λαμβάνεται υπόψιν η πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση της πλειοψηφίας του κλαδου.

   Σε επαγρύπνηση καλεί τους ταξιτζήδες το ΚΚΕ
   Η Αλέκα Παπαρήγα τονίζει ότι δεν υπάρχει καλή και κακή απελευθέρωση

   Σε επαγρύπνηση καλεί τους ταξιτζήδες το ΚΚΕ

   Σε αγώνα καλεί τους ιδιοκτήτες ταξί με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, στην οποία τονίζει ότι «δεν υπάρχει κακή και καλή απελευθέρωση με κανόνες, όπως προωθούν η κυβέρνηση, η ΝΔ και άλλα κόμματα, για να οδηγήσουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στον αποπροσανατολισμό, την ηττοπάθεια και την κάμψη των αγωνιστικών διαθέσεων στον κλάδο των ταξί».

   «Οι μικροί ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το δίκαιο αγώνα για τα δικαιώματά τους: Καμιά αυταπάτη, προετοιμασία του αγώνα, μαζική καλή οργάνωση με καθαρούς στόχους και γραμμή σύγκρουσης ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μεγάλων εταιρειών στον κλάδο, συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

   Το ΚΚΕ θα στέκεται στο πλευρό τους, θα βοηθήσει για την οργάνωση της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και το μεροκάματο, ενάντια στην καταστροφή και την φτώχεια που φέρνουν στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για τα κέρδη των μονοπωλίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

   http://cretalive.gr/new/45745/greece/Se_epagrupnisi_kalei_tous_taxitzides_to_KKE

   Το ΚΚΕ πράγματι έχει κάνει βήματα, η θέση του για το ευρώ και την ΕΕ είναι από τις πιο ισορροπημένες στην αριστερά, ένω και οι αναθεωρήσεις της ιστορίας του τελευταία είναι στη σωστή κατεύθυνση (βλ. Δεκμβριανά, θεωρία των σταδίων). Η γενική είκονα που έχω σχηματίσει ωστόσο είναι πως το ΚΚΕ δεν επιδιώκει να πολώσει τα πράγματα απέναντι στην αστική τάξη και το κράτος, τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. Περισσότερο λειτουργεί αντιπολιτευτικά, πλασάρωντας τον εαυτό του ως το πιο συνεπές και αδιάλλακτο κόμμα διαμαρτυρίας, παρά προσπαθεί να δημιουργήσει όρους κοινωικής και πολιτικής κρίσης στην κατεύθυνση μίας συνολικής αναμέτρησης για την εξουσία (όχι απλά την κυβέρνηση). Οφειλω εδώ να ομολογήσω πως δεν είμαι έτοιμος να απορρίψω με ευκολία αυτή τη στάση καθώς οι διεθνείς (κυρίως) αλλά και οι εγχώριοι συσχετισμοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για την ανάδειξη, πόσο μάλλον την επιβίωση ενός εργατικού κράτους. Σε αντίθεση δηλαδή με διάφορους αριστεριστές ηγετίσκους και οικονομολόγους που φαντασιώνονται άμεσες ρήξεις, εξόδους και παραγωγικές ανασυγκροτήσεις (με κατεύθυνση πάντα το σοσιαλισμό), βρίσκω τον σκεπτικισμό και την διαστακτικότητα του ΚΚΕ πιο σοβαρές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και σωστές μεσοπρόθεσμα καθώς αφήνουν το πεδίο ανοικτό σε άλλες , πολύ επικίνδυνες δυνάμεις...

   Διαγραφή
  7. OK, ευχαριστώ. Φάουλ κατά την άποψή μου και η δήλωση Παπαρήγα και το κάλεσμα σε επαγρύπνηση για ταξί. Φάουλ για μένα ήταν και η συγκέντρωση στο χαράτσι τις μέρες Παπαδήμου, το οποίο όμως ισορροπήθηκε με την έναρξη της απεργίας στη Χαλυβουργία.

   "πλασάρωντας τον εαυτό του ως το πιο συνεπές και αδιάλλακτο κόμμα διαμαρτυρίας"
   Δεν είναι αυτή η εικόνα απ' το κείμενο της 15 Γενάρη και το σημερινό που ανέβασα. Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα για τα δύο αυτά κείμενα. Κάθε άλλο παρά διαμαρτυρία είναι το να λες ότι η Ευρώπη διανύει τα έσχατά της, ότι χρειάζεται όχι μόνο έξοδος αλλά αναδιάταξη διεθνών συμμαχιών ή ότι στόχος σου είναι η εργατική εξουσία και η ανατροπή συνολικά του καπιταλισμού στη χώρα. Στη θεωρία, είναι ό,τι ριζοσπαστικότερο έχω δει όχι απλά στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη από κοινοβουλευτικό κόμμα. Στην πράξη, θα φανεί.

   Διαγραφή
  8. Για το κεφάλαιο της φοροδιαφυγής, επίσης: δεν μπορείς σ' αυτό το στάδιο να περιμένεις "αταξική" πολιτική για το θέμα. Αυτό είναι παράλογο. Φυσικό είναι να θελήσει ένα ΚΚ να συγκρατήσει τον κοινωνικό πάτο απ την κατάρρευση. Δεν μπορεί σ' αυτό το στάδιο να ξεκινήσει πόλεμο κατά της μικροαστικής φοροδιαφυγής, αφήνοντας τα μονοπώλια στη θέση τους! Γενικά, δεν έχει νόημα μια πολιτική κριτική στη φοροδιαφυγή χωρίς τεκτονικές ανακατανομές στα εισοδήματα και κοινωνικοποίηση της παραγωγής. Αλλιώς, εκπίπτεις σε μια ακόμα εκδοχή αστικού ρεφορμισμού.

   Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

   Διαγραφή
  9. Ίδωμεν, παρότι φύσει σκεπτικιστής τίποτα δεν θα με χαροποιούσε παραπάνω από το να διαψευστώ στη συγκεκριμένη περίπτωση.

   Διαγραφή
  10. Για τη φοροδιαφυγή προφανώς δεν διεκδικώ από το ΚΚΕ να την κάνει τη σημαία του, όπως η ΔΗΜΑΡ, αλλά να την συνυπολογίσει ως αναγκαία προϋπόοθεση της αναπαραωγής των διευρυμένων μικροαστικών στρωμάτων. Το ίδιο για τη διαφθορά, που τη βιώνει στο πετσί του ο κάθε εραγζόμενος και που λειτουργεί ως σημαντικό εργαλείο διάσπασης της εργατικής τάξης και ιδολογικής ηγεμονίας του αστισμού στους κόλπους της, είτε θετικά , από εκείνους που διαφθείρονται, είτε αρνητικά, από αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες της και καθοδηγούνται στο να στοχοποιούν ως βασικούς της υπαίτιους τα κατώτερα στρώματα της διαφθοράς και όχι το σύστημα εξουσίας που την οργανώνει...

   Διαγραφή
  11. Δεν μπορεί να υπάρξει "εργατική εξουσία" χωρίς τεράστια αυστηρότητα σε θέματα διαφθοράς. Πολιτική εργατικής ηγεμονίας και διαφθορά δεν συμβαδίζουν. Και προφανώς το ΚΚΕ δεν θα γίνει ΔΗΜΑΡ να μιλά για φοροδιαφυγή χωρίς απαίτηση ανατροπής του συνολικού κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Αυτό εξυπακούεται.

   Διαγραφή
  12. Smirnoff δες αν θες κι αυτο. (αν δεν το εχεις δει ηδη)http://rnbnet.gr/details.php?id=4511

   Διαγραφή
  13. @Chris

   Εαχαριστώ το κοίταξα, είναι πολύ ενδιαφέρον, αναδεικνύει αυτό που θα έπρεπε να είναι το κέντρο μία ταξικής προσέγγισης: τις σχέσεις εκμετάλλευσης και όχι απλά τους όρους διανομής του προϊόντος.

   Το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα υπάρχουν απελπιστικά μεγάλα μικροαστικά στρώματα. Το 35% του οικονομικά ενεργού πληθυσμπύ είναι αυτοαπασχολούμενοι (ιδιοκτήτες μαζί με μέλη της οικογένειας τους), ενώ το 57% των μισθωτών απσχολείται σε εταιρίες κάτω των 10 απασχολούμενων (η μεγάλη πλειοψηφία τους απασχολεί 1 - 5 εργαζόμενους). Οι εταιρίες αυτές (κάπου 930.000 τον αριθμό) είναι κυρίως εντάσεως εργασίας με αποτέλεσμα να στηρίζονται στην απόσπαση απόλυτης υπεραξίας και όχι σχετικής, η οποία απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε σταθερό κεφάλαιο που αυξάνει την παραγωγικότητα. όταν λοιπόν η αριστερα΄συνομολογεί πως αυτά τα διευρυμένα μικροαστικά στρώματα πρέπει να συνεχίσουν να αναπράγονται, στην πράξη αποδέχεται την υπερεκμετάλλευση των εργατών, τους χαμηλούς μισθούς και την αδυναμία συνδικαλισμού (λόγω μεγάλης διασποράς). Τη στιγμή μάλιστα που το φθηνό χρήμα που δημιουργούσε πλασματικές συνθήκες καταναλωτικής ευμάρειας (πιστωτική επέκταση) έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

   Διαγραφή
 8. νομίζω τα έχει πει πολλές φορές, και στο συνέδριο και σε άλλες παρεμβάσεις...
  Κάποια σημέια χρειάζονται κριτικη αλλά δεν είναι της ώρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. symastev, συμφωνώ ότι τα έχει πει πολλές φορές.

   Έγραψα ότι αισιοδοξώ, όχι τόσο για την ουσία όσων λέει η Αλέκα, εξάλλου αυτά που είπε δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι το πρόγραμμα του ΚΚ,
   αλλά επειδή νομίζω ότι, πλέον, είναι πιο ξεκάθαρη, πιο συγκεκριμένη και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
   Αυτή, βέβαια, είναι, απλώς, η εκτίμηση μου, μπορεί να κάνω λάθος.

   Διαγραφή
 9. Χρήματα και τρόφιμα παρέδωσαν οδηγοί των ταξί
  Την έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς Χαλυβουργούς εξέφρασαν το περασμένο Σάββατο τα διοικητικά συμβούλια και οι εργαζόμενοι από τα ραδιοταξί Αθήνας, οι οποίοι με αυτοκινητοπομπή από τον κάμπινγκ της λεωφόρου Καβάλας βρέθηκαν στις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», για να παραδώσουν στους εργαζόμενους οικονομική ενίσχυση και τρόφιμα που συγκέντρωσαν.
  Οι πρόεδροι από τα ραδιοταξί, «Πρόοδος», «Γλυφάδα», «Πειραιάς 1», «Κηφισιά», «Νέα Μάκρη», «Κόσμος», «Ενότητα», «Απόλλων», «Παρθενών», και «Ερμής», συναντήθηκαν με τον Γιώργο Σιφωνιό, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» και με μέλη του ΔΣ όπου και παρέδωσαν το ποσό των 3.795 ευρώ που συγκέντρωσαν αλλά και τρόφιμα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
  «Αν περάσουν τα μέτρα του Μάνεση αυτό θα σημάνει μέτρα για ολόκληρη την εργατική τάξη», σημείωσαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των οδηγών ταξί, συμπληρώνοντας ότι η αλληλεγγύη τους δεν τελειώνει εδώ, αλλά θα συνεχίζουν να ενισχύουν όπως μπορούν τον αγώνα των συναδέλφων τους.

  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6653401&publDate=24/1/2012

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αντώνη δεν υποστηρίζω πως το σύνολο των ιδιοκτητών ταξί είναι αντιδραστικοί, υπάρχουν και αριστεροί, ακόμη και κομμουνιστές στις τάξεις τους. Επίσης εκείνοι που έχουν μία ή μισή άδεια και ζουν δουλεύοντας οι ίδιοι το ταξί, χωρίς να εκμεταλλεύονται μισθωτή εργασία δεν είναι το ίδιο με τον Λυμπερόπουλο ή τις μάντρες με τις 10 και 20 άδειες. όμως ο κλάδος και τα αιτήματα του κυριαρχούνται από τους δεύτερους και όχι από τους πρωτους. Μία ταξική προσέγγιση οφείλει να επιδιώκει να πολώσει αυτές τις δύο κατηγορίες και να αποσπάσει τους πρώτους από την πολιτκή και ιδεολογική ηγεμονία των δεύτερων, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Καμία όμως πολιτική δύναμη της αριστεράς δεν έπραξε κάτι τέτοι, όλες υιθέτησαν άκριτα τα αιτήματα του ΣΑΤΑ, ενώ καμία δεν ασχολήθηκε με την κατάσταση και τα αιτήματα των μισθωτών του κλάδου, όπως δεν το έκαναν και με τα φορτηγά.

   Διαγραφή
 10. Το έβαλα επειδή μόλις το είδα και επειδή πιθανόν να αναδεικνύει μια έμπρακτη πολιτική συμμαχίας της εργατικής τάξης με κομμάτια του κλάδου που ίσως βάζει τις δηλώσεις Παπαρήγα για ταξί σε διαφορετικό στρατηγικό perspective.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι ένα ενθαρρυντικό ψήγμα κοινωνικής συμμαχίας ;; Ας λάβουμε υπόψη και αυτό. Είναι δυνατό ανά περίσταση να απαριθμηθούν σωστοί και λάθος χειρισμοί. Όμως ουδέποτε υπήρξε εναγκαλισμός με το Λυμπερόπουλο (κράξιμο θυμάμαι) ή το πλαίσιο του ΣΑΤΑ. Υπήρξε κατηγορηματική στήριξη της απεργίας ωστόσο το πλαίσιο αιτημάτων που υποστηρίχτηκε ήταν της ΠΑΣΕΒΕ και όχι του ΣΑΤΑ. Σε όλες τις περιπτώσεις συνδικαλιστικών αγώνων εξάλλου, οι προκρινόμενες από το κόμμα συσπειρώσεις υποβάλλουν την ίδια διττή στόχευση: αλλαγή των συσχετισμών στο επίμαχο κάθε φορά συνδικαλιστικό φορέα και σύνδεση των στόχων της κινητοποιημένης ομάδας εργαζομένων ή επαγγελματιών με εκείνους της κοινωνικής συμμαχίας όπως καθορίζεται από τη στρατηγική προοπτική της λαϊκής εξουσίας που πρεσβεύει το ΚΚ. Επισημαίνω δηλαδή πως υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στην αντικειμενική αντίθεση ενός διεξαγόμενου αγώνα απέναντι στα μονοπώλια και στην υποκειμενική βούληση μιας ομάδας επαγγελματιών. Αυτή την τελευταία προσπαθεί να παρέμβει και να τη μεταξιώσει και πολιτικά και συνδικαλιστικά.

   Διαγραφή
 11. Από τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ Για τους αυτοαπασχολούμενους - μικρούς ΕΒΕ
  (με κεφαλαία επισημαίνω κάποια κομμάτια από το κείμενο )

  ………………………………………………………………………………………….….Προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία είναι να ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ, ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΕ ΛΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.
  Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ, αφού το μονοπωλιακό κεφάλαιο έχει περάσει σε ανώτερο βαθμό συγκέντρωσης και διείσδυσης, όχι μόνο στο πεδίο της παραγωγής αλλά και στο εμπόριο, στον κοινωνικό τομέα, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Τουρισμό.» (Εισήγηση 17ου Συνεδρίου).
  ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ: Η Ενέργεια. Οι Τηλεπικοινωνίες. Η Ύδρευση. ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Ο ορυκτός πλούτος. Οι βασικοί κλάδοι της μεταποίησης, όπως παραγωγής μέσων παραγωγής και προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης. Το τραπεζικό σύστημα. ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ. Η έρευνα. Η δημοκρατική πληροφόρηση του λαού.
  ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ, κυρίως σε κλάδους της ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ όπου υπάρχει μικρή συγκέντρωση. Ώστε να ανέβει η παραγωγικότητα της εργασίας, να βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων, να διευκολυνθεί η διακίνησή τους και ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, να προσφέρουν στη λαϊκή οικονομία.
  Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ και ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, π.χ., εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, κουρεία, καθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, υπηρεσίες ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ οικιακών βλαβών, τουριστικά καταλύματα ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ, ιδιαίτερα, νησιά.
  ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στα μέσα παραγωγής και στον εκσυγχρονισμό τους, στην προμήθεια πρώτων υλών, στην απορρόφηση της παραγωγής, στη φορολογία των μικρών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών, με ευνοϊκούς όρους.
  ………………………………………………………………………………………….
  Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί δεν είναι δα και καμιά πρωτότυπη ιδέα, μπορείς να τους πεις και κολχόζ της πόλης. Ουσιαστικά η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που ήταν π.χ. στη Ρωσία των αρχών του προηγουμένου αιώνα, η κοινωνική συμμαχία εργατιάς αγροτιάς -μιας τάξης δηλαδή με ένα στρώμα, τμήμα, αμόρφωτο, θρησκόληπτο κοντολογίς συντηρητικό, αντιδραστικό- και κανένας δεν μπορεί να πει πως η συμμαχία αυτή ήταν μια κακή επιλογή για την εργατική τάξη. Η πρόταση του ΚΚΕ βέβαια αφορά την ελληνική κοινωνία του 2000+, θέλω να πιστεύω πως είναι απλό.
  Εδώ καλό είναι να θυμίσω την πάγια θέση του ΚΚΕ για δωρεάν και αποκλειστικά δημόσια υγεία (δηλαδή φαρμακεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια κέντρα, φυσιοθεραπευτικά , κ.α.) και παιδεία (φροντιστήρια , έκδοση συγγραφή σχολικών βοηθημάτων…)
  Εμένα για αρχή… για καλό μου μοιάζει και ούτε για καπιταλισμός, ούτε για
  ενδιάμεσο στάδιο μου κάνει…

  Για περισσότερα στο πλήρες κείμενο εδώ:

  http://www.kke.gr/ebe/gia_toys_aytoapasxoloymenoys_-_mikroys_ebe_-_theseis_ths_ke_toy_kke?act=2&morf=1&tab=1
  και των ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.


  Φαμφάρας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αν και νομίζω πως βγάζει μάτι, προς αποφυγή παρεξηγήσεων το απόσπασμα από τις θέσεις της ΚΕ είναι το τμήμα ανάμεσα στις τελείες . Το τρίτο τμήμα είναι δικό μου σχόλιο. Δυστυχώς το κολλημένο αριστερό κλικ του ποντικιού μου καθώς και το προχωρημένο της ώρας -θα μπορούσα να μιλήσω για δαίμονα του πληκτρολογίου, όμως η μεταφυσική δεν έχει θέση εδώ- είχαν σαν αποτέλεσμα και τη μη σωστή αναπαραγωγή και του τμήματος από τις θέσεις της ΚΕ, αφού στη προσπάθεια μου να απαλείψω τους τόνους μετέτρεψα για παράδειγμα την μικροιδιοκτησία σε ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ…
  Τι να πεις; καλό κορίτσι να είναι και…
  Καλό σας ξημέρωμα!
  Φαμφάρας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μερικές, ακόμα, ενδιαφέρουσες διατυπώσεις της Αλέκας Παπαρήγα:

  "ο αντικομμουνισμός θα είναι η ατμομηχανή τους"

  "Είναι καιρός οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που τα ψήφιζαν έως τώρα να ακούσουν πιο προσεκτικά και να εμπιστευτούν το ΚΚΕ. Αν βαδίσουν μαζί μας στο δρόμο του αγώνα, θα διαπιστώσουν ότι έχουμε δίκιο σε πολύ περισσότερα απ' ό,τι φαντάζονται"

  "Εκλογές θα γίνουν όποτε τις επιβάλλει ο λαός ή όταν τους δώσουν άδεια αυτοί στους οποίους έχουν δεσμευτεί"

  http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/synenteyksh_ths_gg_ths_ke_toy_kke_alekas_paparhga_sthn_efhmerida_%C2%ABtypos_ths_kyriakhs%C2%BB?morf=1

  ΑπάντησηΔιαγραφή