Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Η ευτυχία τού να μην είσαι κομμουνιστής

* Απαλλαγμένος από το επαχθές βάρος τού να δηλώνεις ανοιχτά την ιδεολογία σου, κυκλοφορείς άνετα σε κάθε περιβάλλον, συγχρωτιζόμενος με τους πάντες (η κοινωνικότητα έχει πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα!), και δηλώνοντας "ευαισθητοποιημένος πολίτης", "κριτικό πνεύμα", άνθρωπος "της αριστεράς", "προοδευτικός", ή τίποτε απολύτως, γιατί είναι αυταπόδεικτο ότι μιλάς από θέση ηθικής ισχύος. Στο κάτω-κάτω, δεν είσαι κομμουνιστής --ή μάλλον είσαι και αυτό, αλλά στον ιδανικό κόσμο που έχεις ήδη ολοκληρώσει μες στο μυαλό σου, εκεί που μόνο εσύ θα είσαι κομμουνιστής-- και κανείς δεν δικαιούται να σου ζητά λογαριασμό για το τι είσαι.

* Κριτικάρεις τους πάντες και τα πάντα από μια εξαίσια θέση ατομικής ανωτερότητας, επισημαίνοντας τις αδυναμίες και αντιφάσεις τους ως πράγματα που εσένα δεν σε αφορούν, γιατί εσύ είσαι πλάσμα του εαυτού σου, παρθενογένητος, αυτοδημιούργητη συνείδηση, απελευθερωμένος από προκαταλήψεις. Γιατί; Επειδή είσαι, απλά, εξυπνότερος. Η προπαγάνδα χάνει τον χρόνο της μαζί σου. Είσαι απροσπέλαστος στη χειραγώγηση της σκέψης, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Στα κέντρα αποφάσεων προβληματίζονται ολημερίς με την περίπτωσή σου. Τέτοια σκληρά καρύδια δεν ξανάδαν!

* Η δική σου σιωπή για ό,τι δεν νιώθεις να σε αφορά είναι πάντα έκφανση της ελευθερίας σου, απόδειξη ότι έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις από το να παίρνεις θέση για ό,τι δε σε αγγίζει προσωπικά (γιατί έχεις ασυνήθιστες ευαισθησίες, πώς να το κάνουμε;) Εσύ δεν είσαι στρατιωτάκι σαν αυτούς, δεν είσαι ενεργούμενο. Η σιωπή τους για ό,τι νιώθεις ότι αφορά εσένα είναι, αναμφίβολα, σημάδι αδυναμίας να σε καλύψουν ή, χειρότερα, ενοχής. Το δηλώνεις δυνατά, σε όλους τους τόνους.

* Μπορείς ελεύθερα να καλλιεργήσεις και να επιδείξεις το προσωπικό σου γούστο, ένα μνημείο εκλεπτυσμού αφιερωμένο στην ανωτερότητα της δικής σου αισθητικής, την οποία έχεις συνθέσει με υπομονή και μεράκι, από ένα τεράστιο σουπερμάρκετ ιδεών όπου σού ανήκουν όλα τα προϊόντα δικαιωματικά, ακόμα κι αν δεν δημιούργησες προσωπικά κανένα. Γιατί εσύ είσαι ο κληρονόμος των κόπων της ανθρωπότητας για τη γνώση και την ομορφιά· εσύ, που τόσα κάνεις για να τα τιμήσεις όπως τους αξίζει.

* Η ιστορία δεν είναι φυλακή όταν δεν είσαι κομμουνιστής. Είναι ένας παιχνιδότοπος όπου κυκλοφορείς αμέριμνος παίζοντας καθημερινά τους ρόλους ανθρώπων που δεν είσαι, αλλά έχεις κάθε δικαίωμα να υποδύεσαι: τώρα Άρης Βελουχιώτης, τώρα Μίλτος Σαχτούρης, τώρα Κούνεβα, Τεμπονέρας, Πλουμπίδης, Κατσαρός, Καστοριάδης, Στίνας, Κροπότκιν, Μπακούνιν, Καβάφης, Λόρκα, και πάντα λίγο Μαρξ για επιδόρπιο. Μπορείς να φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου ως Όργουελ των πολυκατοικιών· αντιφρονούντα που υψώνει το τεράστιο ανάστημά του σε γκρίζες Κεντρικές Επιτροπές· ρομαντικό μαχητή στον ισπανικό εμφύλιο· μοναχικό, αγέρωχο αναρχικό· αθάνατο ναύτη της Κροστάνδης. Είσαι τόσο μεγάλη προσωπικότητα, τέτοιος ογκόλιθος ύπαρξης όταν δεν είσαι κομμουνιστής!

* Αφού δεν είσαι τόσο ανόητος να πιστεύεις σε προγράμματα και στόχους, δεν θα χρειαστεί ποτέ σου να πείσεις και κανέναν για αυτά. Εσύ δεν θα βρεθείς ποτέ στην εξευτελιστική θέση να χτυπήσεις την πόρτα αγνώστων με κίνδυνο να την φας στα μούτρα. Δεν είναι δουλειά σου να πείθεις· είναι δουλειά των άλλων να πείσουν εσένα. Κοπιάστε, ινστρούχτορες! Αλλά ουαί και αλλοίμονό τους! Εσύ δεν πείθεσαι εύκολα. Δεν είσαι αφελής εσύ. Θα τούς δείξεις! Θα ξεσκεπάσεις κάθε τους ανοησία, υποκρισία ή αφέλεια! Δεν χαρίζεις κάστανα εσύ!

* Όταν αρχίσουν τα ζόρια να σε πλησιάζουν, θα γίνεις καταγγελτικός! Πού είναι η "αριστερά;" Γιατί δεν ενώνονται για να σε υπερασπιστούν; Χα! Την πάρτη τους κοιτάνε όλοι! Νομίζουν ότι θα σε κοροϊδέψουν; Δεν εξαπατάσαι εσύ! Και ποιοί είναι αυτοί που θα σε πουν "μικροαστό"; Ο μικροαστός είναι άνθρωπος δειλός, σκυμμένος. Σε κοίταξαν εσένα να δουν ανάστημα; Κορμοστασιά; Ο Τζένγκινς Χαν θα έτρεμε μπροστά σου, ο Χίτλερ θα σε παρακάλαγε να μην γράψεις επιστολή που τον κατακευρανώνει στις εφημερίδες! Ήσουν αυτό που έτρεμε σε όλη του τη ζωή ο Στάλιν, κι ας μην το γνώριζε!

* Όταν έρθει το τέλος, η ώρα σου να συντριβείς στον γενικό πολτό, το τελευταίο πράγμα που θα κάνεις είναι να αφήσεις ένα μακρόσυρτο "γιατί;", συντετριμμένος απαρηγόρητα για λογαριασμό της ανθρωπότητας, που θα σε χάσει οριστικά και αμετάκλητα, και τι θα κάνει η κακόμοιρη χωρίς εσένα;

21 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό κείμενο.Άσχετα (ή όχι απαραίτητα) με το κείμενο,θέλουμε να συγχαρούμε το leninreloaded για την σημαντική του συμβολή στο επίπεδο της θεωρητικής αναζήτησης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σπουδαίο κείμενο. Όλος ο μικροαστισμός με την πλάτη στον τοίχο! Η υποψία ότι το έγραψε ο «Αντώνης» φαινόταν από την πρώτη στιγμή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Κόκκινος Τύπος, symastev:

  Ευχαριστώ.

  Αν είχα διαβάσει την παρακάτω φράση απ' το κείμενο για το Β Δοκίμιο της Ιστορίας του ΚΚΕ ΠΡΙΝ το γράψω ("Ο ελάχιστος αναγκαίος βαθμός ωρίμανσης των υλικών προϋποθέσεων υπάρχει και όταν η εργατική τάξη αποτελεί μειοψηφική δύναμη ως ποσοστό στον Οικονομικά Ενεργό Πληθυσμό, από τη στιγμή που αυτή αποκτά συνείδηση της ιστορικής της αποστολής με τη συγκρότηση του Κόμματός της"), δεν θα το έγραφα καν αυτό το κείμενο.

  Θα ήξερα ότι τα πράγματα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά πέρα απ' το να χρειάζεται πλέον να ασχολούμαι με ανθρώπους που αρέσκονται να μάς παρουσιάζουν ως κάτι μεταξύ υπανθρώπων, ζόμπι και φανατικών προσηλυτιστών για να μπορέσουν να εξυψώσουν και να αποδεχτούν τον πολύτιμο εαυτό τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντώνη,

  τα επίθετα και η περιγραφή της πιο πάνω 'ιδοσυγκρασίας (;)' μου θυμίζουν περιπτώσεις φιλελέυθερων, αντι-αριστερών, από διάφορες τάξεις/στρώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα διαφωνήσω αρκούδα με το σχόλιο σου. Μια χαρά αυτή την ιδιοσυγκρασία την συναντάς και σε κομμουνιστές. "Ντυμένους" σε ρόλους που χωρούν στο περίγυρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν θα αποκαλούσα ποτέ "κομμουνιστή" κάποιον που ανταποκρίνεται στην πιο πάνω περιγραφή. Ούτε έχω ποτέ γνωρίσει κάποιον που να αυτο-αποκαλείται κομμουνιστής ο οποίος να ανταποκρίνεται. Απλά την προσωπική μου εμπειρία καταθέτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να αυτο-αποκαλείται λέμε, φυσικά.
  Κανέναν;
  Εκτός κι αν δεν έχεις ποτέ σου σχετιστεί με τον κόσμο της αριστεράς, από κοντά.
  Επίσημης κι ανεπίσημης.

  Το κείμενο σου είναι πολύ όμορφο, παρόλαυτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ναι, έχω φυσικά σχετιστεί με τον κόσμο της αριστεράς από κοντά. Αλλά "ο κόσμος της αριστεράς" είναι μια πάρα πολύ χαλαρή έννοια. Εφόσον μιλάμε για ανθρώπους που είναι ενσυνείδητοι και δεδηλωμένοι κομμουνιστές, όχι, δεν το έχω απαντήσει ποτέ αυτό που περιγράφω. Δεν είναι άνθρωποι που στηρίζουν την αυτο-εικόνα τους στην ιδέα ότι είναι αυτοδημιούργητοι, αυτοφυείς, εξυπνότεροι των άλλων, κλπ κλπ. Έχουν μια διαφορετική ψυχική οργάνωση.

  Φυσικά παρεπιδημούν πάρα πολλοί τέτοιοι στην ευρύτερη "αριστερά."

  Anyway.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αντώνη, χωρίς καμία διάθεση να υπερασπίσω τον "κόσμο της αριστεράς", είναι σα να μου λες πως οργανωμένοι συναγωνιστές είτε στο ΚΚ είτε σε μικρότερες κομμουνιστικές ομάδες και οργανώσεις, δεν παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επειδή κατά βάση αυτή η συμπεριφορά έχει, συνήθως, ταξική καταγωγή, δεν εμφανίζονται τέτοια στοιχεία στο κόμμα ή στις οργανώσεις.

  Η εμπειρία μου, όντας οργανωμένος κοντά 15 χρόνια, το διαψεύδει αυτό.

  Ο κομμουνιστής και ο επαναστάτης είναι το αντίθετο από αυτό που γράφεις, σωστά. Το κομμουνιστής και το επαναστάτης όμως δεν ταυτίζονται με την κομματική ταυτότητα. Εδώ, καλά καλά, δεν ταυτίζεται η ταξική θέση.

  Πόσο πιό εύκολα θα ήταν όλα, αν ήταν έτσι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το κομμουνιστής και το επαναστάτης όμως δεν ταυτίζονται με την κομματική ταυτότητα.

  Για συνείδηση μίλησα, όχι για κομματική ταυτότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Νιώθω άσχημα που διαφωνώ μαζί σου, μπροστά σε ένα κείμενο που, ποιητική αδεία ίσως, υπερβάλλει για να τονίσει χαρακτηριστικά και συμπεριφορές.

  Όταν είπα για αυτοαποκαλούμενους κομμουνιστές, ο αντίλογος σου ήταν πως δεν γνώριζες κανέναν τέτοιον με τέτοια συμπεριφορά. Μα αυτοί οι άνθρωποι, πλειάδα των οποίων βρίσκονται οργανωμένοι και στα ΚΚ και σε άλλες οργανώσεις, αποκαλούν τον εαυτό τους "κομμουνιστή". Εαν το κρίνουν απο την ένταξη τους σε αυτές τις συλλογικότητες ή εάν είναι όντως συνείδηση, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Πάντως για πολλούς αυτούς η συμμετοχή τους εκεί, αρκεί.Μα ποιος μπορεί να αρνηθεί πως υπάρχουν;

  Τελοσπάντων, χαζή διαφωνία και ασήμαντη. Καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. "ο αντίλογος σου ήταν πως δεν γνώριζες κανέναν τέτοιον με τέτοια συμπεριφορά"

  Πράγματι δεν γνωρίζω. Αν έχεις διαφορετικές εμπειρίες, δεν μπορεί να επιδιατητευθεί αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο ΣΕΒ! (Σύντροφοι Έλληνες Βιομήχανοι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. "-"Γιατί δεν είναι το ΚΚΕ στην πλατεία"; (Ιούνης)
  -"Γιατί είναι το ΚΚΕ στην πλατεία;" (Οκτώβρης)
  -"Γιατί είναι το ΚΚΕ στη Βουλή;" (Γενάρης)
  - "Ενότητα θέλουμε!" (γενικώς)"

  Καλή δύναμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γιά να γίνεις κομμουνιστής Αντωνάκη μου πρέπει πρώτα να γίνεις ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

  Αλλά εσύ ΕΔΕΙΞΕΣ ότι είσαι γαϊδούρι απάνθρωπο.

  http://omadeon.wordpress.com/2011/12/31/to-takis-fotopoulos/#rd

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημοσιεύεται τιμής ένεκεν, μιας και είναι το τελευταίο σχόλιό σου που θα δεις ποτέ εδώ.

   Διαγραφή
 16. εχετε συνηθισει να πατωνετε και εχετε ξεφυγει!μου φαινεται συντροφοισοσιαλιστες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένα καλό επιχείρημα ενάντια στην δημοσίευση ανώνυμων σχολίων...

   Είπες κι εσύ κάτι τώρα. Μεγάλη ικανοποίηση.

   Διαγραφή
 17. Σε ευχαριστω πολυ για το κειμενο .Πραγματικα με βοηθησε να καταλαβω αρκετα πραγματα , σε μια εποχη που το χρειαζομουν.
  Venceremos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ρε παληκαρια αφου ειστε ενα 10% και αυτο σκορπιο!100 Κουμμουνιστικα κομματα!αλλα 50 αριστεριστικα κομματα!εργασιακες συντεχνιες εισαστε!Ποιον υπεροχο κοσμο προσφερετε στην κοινωνιά του συσσιτιου της κολλεκτιβας του κολχοζ της πολιτικης εξοριας και του γκουλαγκ!ρωτηστε αυτους που ηρθανε απο το πρωηνανατολικο μπλοκ!στην καλλυτερη περιπτωση σιωπουν!ανθεωρηστε καποια πραγματα! αναγνωριστε τα λαθη του συστηματος και ισως ξεπερασετε το 15%!αν μπορειτε βεβαια γιατι μπορει να μην σας αφηνουν οι υπολοιποι συντροφοι σας και οι κομματικες σας ταυτοτητες!χωρις καμμια κακια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή