Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Το πρόσωπο της διαφθοράς

Υπάρχουν διαφορετικά είδη διαφθοράς. Το βασικότερο και θεμελιακότερο είναι η διαφθορά απ' το χρήμα. Υπάρχει βέβαια και η διαφθορά απ' την εξουσία, αλλά στις μέρες μας, αυτή δεν είναι παρά ένα επιφαινόμενο της διαφθοράς απ' το χρήμα έτσι κι αλλιώς.

Ως προνομιούχα μορφή της ανταλλακτικής αξίας, το χρήμα είναι το γενικό ισότιμο κάθε κινήτρου διαφθοράς. Και ο καπιταλισμός είναι η διαφθορά όλων μας, απ' τον πρώτο ως τον τελευταίο, απ' το χρήμα: η οικουμενικοποίηση της διαφθοράς ως "φύσης των πραγμάτων."

Ακόμα κι έτσι όμως, υπάρχουν εντάσεις ή σθένη διαφθοράς. Και υπάρχουν διαφορετικά πρόσωπα της διαφθοράς.

Το κατεξοχήν πρόσωπο της διαφθοράς είναι η δεξιά. Η διαφθορά είναι δεξιά. Ανεξαρτήτως του τυπικού πολιτικού χώρου απ' τον οποίο προέρχεσαι, το να είσαι διεθφαρμένος είναι σημάδι, το σιγουρότερο σημάδι όλων, δεξιοποίησης. Δεν είναι απλά ότι οι δεξιοί είναι διεφθαρμένοι. Είναι ότι οι διεφθαρμένοι συμπεριφέρονται και δρουν ως δεξιοί. 

Αλλά η αυθεντική δεξιά διαφθορά δεν είναι, στο φαινομενολογικό επίπεδο τουλάχιστο, ίδια με τις τυπικά μη δεξιές διαφθορές. Εκείνες οι διαφθορές συνοδεύονται συχνά από υποκρισία, ενοχή, ντροπή, κακή πίστη, διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας με στόχο την αυτονομιμοποίηση του κακού. Σε αντιπαράθεση, η αυθεντική δεξιά διαφθορά είναι χαρωπά επιδειξιομανής. Ο αυθεντικός δεξιός είναι αδιαφοροποίητος απ' τον μαφιόζο. Αισθάνεται εκπληρωμένος απ' την διαφθορά, επαίρεται για αυτή, αντλεί ικανοποίηση, ακόμα και κυριολεκτικά λιμπιντινικού τύπου, απ' τη διαφθορά του.

Και τα μούτρα του το δείχνουν με ένα εκατομμύριο τρόπους, ανερυθρίαστα, ακομπλεξάριστα, αυτάρεσκα.

Σε εντελώς άσχετα με τα παραπάνω νέα, ο νεοδημοκράτης τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων απ' τα γραφεία του Δήμου:
Ποινική δίωξη κατά του τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αφορά τη γνωστή υπεξαίρεση χρημάτων από τα ταμεία του Δήμου της Θεσσαλονίκης, ενώ δίωξη ασκήθηκε και εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη κι ενός υπαλλήλου - στελέχους των οικονομικών υπηρεσιών. 
Στο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών αναφέρεται ότι βρέθηκαν καταθέσεις στους κοινούς λογαριασμούς του τέως Δημάρχων και των προαναφερόμενων προσώπων, με χρήματα που δεν συνάδουν με τα έσοδα που έχουν δηλώσει στην Εφορία. 
Σε τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Παπαγεωργόπουλου και της συζύγου του βρέθηκαν 1.000.040 ευρώ, σε αυτούς του Μιχάλη Ζορπίδη 6 εκατ. ευρώ, στους λογαριασμούς του Μιχάλη Λεμούσια, που παραμένει προφυλακισμένος, 870.000 ευρώ, ενώ στο στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου βρέθηκαν 160.000 ευρώ. 
Για το σκέλος που αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σχηματίζεται νέα δικογραφία, ανεξάρτητη απ' αυτήν της υπεξαίρεσης. 
Αντιθέτως, δεν βρέθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας στους λογαριασμούς των άλλων δύο πρώην Αντιδημάρχων, Θεόδωρου Αθανάσαρου και Αναστάσιου Γερογιάννη, οι οποίοι πάντως συμπεριλαμβάνονται στα 23 άτομα που κατηγορούνται για την υπεξαίρεση. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο πρώην υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος και στους τραπεζικούς λογαριασμούς του βρέθηκαν 3.500.000 ευρώ. 
Ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να υποβάλλει την πρότασή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των 23 συνολικά κατηγορούμενων για την υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας σύμφωνα με την επιθεωρήτρια που πραγματοποίησε την έρευνα αγγίζει τα 51,4 εκατ. ευρώ.
Απ' το Βήμα. Από όπου και η φωτογραφία της ανάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου