Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Λεπτές διαφορές

1α. Στο αποτρόπαιο και καταπιεστικό σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κράτος και η ατομική ιδιοκτησία καταργείται προς όφελος της κοινωνίας ως σύνολο.

. Στο ελεύθερο σύστημα του κρισιακού καπιταλισμού, τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους κεφαλαιούχους και η ατομική ιδιοκτησία καταργείται προς όφελος των τραπεζών στις οποίες χρωστάς σχεδόν όλα όσα καταχρηστικώς θεωρείς "δικά σου": σπίτι, αυτοκίνητο, οικοσκευή, έπιπλα, το σώβρακο Κάλβιν Κλάιν που αγόρασες με πιστωτική το καλοκαίρι.

. Στο αποτρόπαιο και καταπιεστικό σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν υπάρχει πολυφωνία στα ΜΜΕ.

2β. Στο ελεύθερο σύστημα του κρισιακού καπιταλισμού, η πολλαπλή μονοφωνία (συντομογραφία: πολυφωνία) γίνεται λιγότερο πολλαπλή, καθώς τα ελεύθερα ΜΜΕ κλείνουν το ένα μετά το άλλο επειδή, έχοντας φτιαχτεί όλα στη βάση επιδοτήσεων και δανείων για μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν μικρότερο από τον συνολικό αριθμό εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών σταθμών και καναλιών τηλεόρασης που διέθετε μέχρι πριν από τρία χρόνια, δεν την βγάζουν πλέον οικονομικά. 

3α. Στο αποτρόπαιο και καταπιεστικό σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού, υπάρχει μόνο ένα κόμμα.

3β. Στο ελεύθερο σύστημα του κρισιακού καπιταλισμού, το ένα κόμμα που έχει γίνει πολλά κόμματα ξαναγίνεται ένα κόμμα (λέγεται "συγκυβέρνηση").

4α. Στο αποτρόπαιο και καταπιεστικό σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο μισθός σου είναι εξασφαλισμένος απ' το κράτος.

4β. Στο ελεύθερο σύστημα του κρισιακού καπιταλισμού ο μισθός σου ρυθμίζεται από την αγορά, και έτσι δεν τον εμποδίζει τίποτε απ' το να γίνει μικρότερος μηνιαία απ' το ποσό που πληρώνεις σε βενζίνες για να πας στη δουλειά. Απρόβλεπτο, άρα ενδιαφέρον, άρα καλό.

5α. Στο αποτρόπαιο και καταπιεστικό σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού, η παιδεία, η υγεία, και η σύνταξή σου είναι εξασφαλισμένα από το κράτος.

5β. Στο ελεύθερο σύστημα του κρισιακού καπιταλισμού καταργούνται για όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αυτός που δεν έχει να τα πληρώσει είναι λοιπόν ελεύθερος (από γνώση, ζωή, και προοπτική πληρωμένου ελεύθερου χρόνου για γνώση και για ζωή), ενώ αυτός που τα έχει είναι ελεύθερος να απολαύσει αυτά απ' τα οποία ο πρώτος είναι ελεύθερος. Έτσι, κερδίζουν και οι δύο από μια ελευθερία (δίκαια πράματα), αντί να είναι όλοι από κοινού υπόδουλοι. 

6α. Το αποτρόπαιο και καταπιεστικό σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού επιβάλλεται δικτατορικά με επανάσταση.

6β. Το ελεύθερο σύστημα του κρισιακού καπιταλισμού επιβάλλεται αυθόρμητα απ' "τις αγορές" (όχι τις λαϊκές, αυτές ασχολούνται με ντομάτες και μαϊντανό). 

Εργαζόμενε μικροαστέ, σκέψου! Θέλεις να σου πάρουν το σπίτι οι κομμουνισταί μόνο και μόνο για να στο δώσουν πίσω για δωρεάν χρήση εφ όρου ζωής; Κορόϊδο είσαι; Δεν προτιμάς να στο πάρει η Alpha Bank και να είσαι ελεύθερο πουλί στην Ηπείρου, στην Πατησίων, στο Σύνταγμα, να βλέπεις κέντρο και να χορταίνεις, να κοιμάσαι ξέγνοιαστος από σκοτούρες κάτω απ' τα αστέρια; 

Θέλεις να σού λέει τι να σκέφτεσαι η κάθε Πράβντα; Δεν προτιμάς να σού το λέει και το Βήμα και η Καθημερινή; Είσαι χαζός εσύ;

Θέλεις να έχεις ινστρούχτορες σαν τον Lenin Reloaded πάνω απ' το κεφάλι σου; Δεν προτιμάς αδογμάτιστους ανθρώπους σαν τον Μανδραβέλη, τον Πρετεντέρη, τον Παντελή Καψή, που σε ενθαρρύνουν να σκέφτεσαι ρηξικέλευθα κι ελεύθερα; Θυμήσου, είσαι μορφωμένος εσύ! Πήρες MBA, NBA, Superleague και LL.Bean! Δεν είσαι κανας χαζοεργάτης να μασάει!

Θέλεις να χάσεις το προνόμιό σου στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και να μην έχεις ποιον να μουντζώνεις; Θέλεις να μην έχει σε ποιον να δώσει εντολές η Μερκοζί όταν χρειάζεται, να μην βρίσκει έναν άνθρωπο να συννενοηθεί για τη δόση σου; Και πώς θα ζήσεις, κύριε, χωρίς τη δόση σου; Μην γίνεσαι αφελής!

Θέλεις να χάσεις την ελευθερία των παιδιών σου να μείνουν αγράμματα και να γίνουν πορτοφολάδες ή έμποροι σαρκός για να ζήσουν; Θέλεις να ζεις σε μια βαρετή και προβλέψιμη πραγματικότητα όπου κάθε μήνα θα παίρνεις μισθό; Θέλεις να μην έχει σασπένς το αν η γρίππη σου θα εξελιχθεί σε θανατηφόρα ασθένεια λόγω απουσίας δωρεάν αντιβιοτικών; Τι είσαι, δούλος του συνόλου; Εσύ είσαι μια ατομάρα να! Vivere pericolosamente!

Εργαζόμενε μικροαστέ, συνέχισε να στηρίζεις τη δημοκρατία μας. Συνέχισε να λατρεύεις την μικροϊδιοκτησία σου που μάς ανήκει, και για την οποία σε χρεώνουμε 9.5% μηνιαία. Συνέχισε να στηρίζεις την πολυφωνία που μας πλουτίζει και σε χαζεύει. Συνέχισε να επενδύεις στον πολυκομματισμό του εδώ παπάς (Δήμος), εκεί παπάς (Δημούλης), πού είναι η δημοκρατία; Έσω γάτος ως συνήθως.

Συνέχισε να επιτελείς το θεάρεστό μας έργο πριν από μας για μας. Στην άλλη ζωή, σου το υπόσχεται και ο Άγιος Εφραίμ του Βατοπαιδίου, θα ανταμειφθείς πλουσιοπάροχα. Άντε καμάρι μας.

Η πατρίς ευγνωμονούσα.

14 σχόλια:

 1. Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ!!! ΟΥΟΥΟΥ, ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ!!!!!

  "400.000 δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν
  Ξεπερνούν τους 400.000 οι εργαζόμενοι που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από τις Τράπεζες. Άνω των 50.000 ευρώ το κατά κεφαλήν χρωστούμενο ποσό

  Όπως αναφέρει η "Ελευθεροτυπία", πολλοί από τους δανειολήπτες έχουν πάρει δάνεια, που φτάνουν και τις 200.000 ευρώ, ποσά που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν από εκείνους που εντάσσονται σε συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αλλά και απ' όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και η μείωση των αποδοχών τους κυμαίνεται από 50 έως 70%.
  Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι μισθοί των οποίων πλέον κυμαίνονται στα 1.200-1.600 ευρώ.
  Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου και είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
  Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων δανειοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με πολύ υψηλό επιτόκιο που φτάνει το 6% έναντι του τραπεζικού επιτοκίου που κυμαίνεται στο 4%.
  Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν, πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με επιπλέον επιτόκια και η μεταφορά των υποχρεώσεων στους κληρονόμους οδηγούν στην αύξηση του οφειλόμενου ποσού. "Με τον τρόπο αυτό δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Το σημαντικότερο είναι η μείωση των επιτοκίων".
  Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν μέχρι πρότινος οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών, ως εργαζόμενοι εγγυημένης απασχόλησης.
  Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι 400.000 οφειλέτες χρωστούν για στεγαστικά δάνεια κατά μέσο όρο τουλάχιστον 50.000 ευρώ ο καθένας.
  Τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια κυμαίνονται στο 10,5% του συνόλου που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τρεις δόσεις. Το ποσοστό αυτό εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί από δημοσίους υπαλλήλους λόγω του ενιαίου μισθολογίου.
  Όπως δηλώνει στην εφημερίδα στέλεχος της ΟΤΟΕ, σήμερα οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στο πρόβλημα της αποπληρωμής των δανείων από εργαζομένους με αρκετά υποτιμημένους μισθούς.
  Επίσης, για τις τράπεζες αναδεικνύεται ως ασφυκτικό το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος φτάνει πλέον το 60%. Και αυτό οφείλεται στην πολιτική που ασκούσαν οι ελληνικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.
  Στηρίχτηκαν στην εμπορική αξία των ακινήτων με αποτέλεσμα να υπερτιμούν το ενέχυρο (κατοικία).
  Ετσι έδιναν δάνεια που έφταναν ακόμα και το 150% της αξίας του ακινήτου. Με τις σημερινές αξίες των ακινήτων (που πέφτουν διαρκώς) αυτά τα δάνεια δεν καλύπτονται. Το πρόβλημα οξύνεται με τα τελευταία δάνεια που είχαν δοθεί και δεν έχει αρχίσει καν η αποπληρωμή τους."
  http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/400_000_daneia_adynatoun_na_apoplhrwthoun.1514716.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΥΟΥΟΥ, ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΧΘΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!!!! ΟΥΟΥΟΥΟΥ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στο 1α υπάρχει μια συμπλήρωση (από εμένα) που επηρεάζει (και επηρέασε ιστορικά) και τα άλλα σημεία:

  1α. Στο αποτρόπαιο και καταπιεστικό σύστημα του υπαρκτού «σοσιαλισμού», τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κράτος και η ατομική ιδιοκτησία καταργείται «προς όφελος της κοινωνίας ως σύνολο».

  Τη νομή (και όχι την ιδιοκτησία) των μέσων παραγωγής την έχει το κράτος, διαμέσου των κομματικών και κρατικών στελεχών. Έτσι, αφού οι ίδιοι αποφασίζουν για το τι, πώς και για ποιους θα παραχθεί (και όχι βέβαια τα σοβιέτ των εργατών), έχουν τη δυνατότητα για ντάτσες και προνόμια.

  Όταν έρθει το «πλήρωμα του χρόνου» μεταμορφώνονται σε καπιταλιστές και αγοράζουν τα μέσα παραγωγής μπιρ παρά, αφού πρώτα τα έχουν απαξιώσει.

  Περισσότερα για το θέμα στο Maurice Godelier, «Ο ασιατικός τρόπος παραγωγής και τα μαρξιστικά σχήματα εξέλιξης των κοινωνιών».

  Καλησπέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Raindog: Ας μην ξεχνάμε τη Γιουγκοσλαβία, βέβαια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Αντώνης (για Γιουγκοσλαβία) Ναι, για πολύ λίγα χρόνια, όμως. Δυστυχώς το εγχείρημα βάλτωσε και τα χαΐρια τα είδαμε τελικά το 91-92 κ.λπ.

  Φρέσκα κουλούρια πρέπει να λέμε. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εμπειρίες του παγκόσμιου κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, κρατώντας τα θετικά στοιχεία και αποφεύγοντας τις παρεκτροπές που θρέφουν τον καπιταλισμό και την εξουσία. Προς μία και μόνο κατεύθυνση (και διαμέσου αυτής στον κομμουνισμό): ΟΛΗ η εξουσία στα Σοβιέτ!

  ΥΓ. Σε όλα τα β σημεία εξυπακούεται ότι συμφωνώ ότι έτσι, και χειρότερη, είναι η κατάσταση στον καπιταλισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα "χαίρια" που είδε η Γιουγκοσλαβία το 91-92 δεν οφείλονται ούτε αποκλειστικά ούτε κύρια στα οικονομικά της πειράματα με την εργατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.

  Οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε πληγές που άνοιξαν από τη διαφορετική στάση εθνοτήτων απέναντι στη Γερμανία στον Β' παγκόσμιο, καθώς και στο κόστος της πολιτικής εξισορρόπησης της εθνοτικής εκπροσώπησης που υιοθέτησε ο Τίτο, και το οποίο από τη μία δούλεψε αρκετά καλά, από την άλλη όμως επέτεινε resentments και ανταγωνισμούς ή τουλάχιστο απέτυχε να τους εξαλείψει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οφείλονται επίσης στην θεσμοποιημένη υποκρισία της ευρωαριστεράς ως πρώτης γραμμής του ευρωιμπεριαλισμού, στην επανάληψη της σοσιαλιμπεριαλιστικής απάτης που έφερε το τέλος της Δεύτερης Διεθνούς. Περισσότερα για το θέμα στα περί κου Χάμπερμας στο αντίστοιχο ποστ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Έχεις δίκιο: Εννοείται ότι ΔΕΝ οφείλονται βέβαια στο πείραμα της αυτοδιαχείρισης. Στην αποτυχία του, ναι. Και μερικούς από τους λόγους αυτής της αποτυχίας τους εξέθεσες ήδη. Χαιρετώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το πειραμα της αυτοδιαχειρισης στην Γιουγκασλαβια δεν απετυχε. Οσο λειτουργησε ηταν οχι απλως λειτουργικο αλλα εφτασε την οικονομικη κατασταση της χωρας σε δυτικα επιπεδα και οι δυτικοι μιλουσαν για οικονομικο θαυμα. Οταν κατερρευσε δεν κατερρευσε εκ των εσω, οι λογοι που εξεθεσε ο Αντωνης ειναι λογοι που δεν εχουν να κανουν με το μοντελο λειτουργιας της οικονομιας σε αντιθεση με την ΕΣΣΔ που μπορουμε να πουμε οτι το οικονομικο της μοντελο ειχε προβλημα. Το γιουγκοσλαβικο μοντελο αφησε και παραδοση, η οποια κραταει ακομα σε πολλες περιοχες στις οποιες ειτε ακομα προσπαθουν να ιδιωτικοποιησουν (ακομα και παρανομα) επιχειρησεις, ειτε προσπαθουν οι εργαζομενοι να τις παρουν πισω. Π.χ. η παρακατω φαρμακευτικη εταιρεια
  http://pokret.net/cms/index.php?page=please-send-this-e-mail-to-support-jugoremedija-workers-struggle

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σχετικό με την ανάρτηση πιστεύω : http://media.sas.upenn.edu/Humanities/harvey.mov .Ο Harvey κάνει μια ανάλυση της κρίσης, κάνει μια πρόβλεψη για το μέλλον της διατηρώντας αρκετές επιφυλάξεις και προτείνει μια οικονομία μηδενικού κέρδους με κεντρικό σχεδιασμό ως λύση. Η άποψη του για το είδος της πολιτικής δράσης δε ξέρω αν σε καλύπτει αλλά θεωρώ ότι έχει πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. περι Γιουγκοσλαβιας ισως χρειαζεται ξεχωριστη συζητηση..
  περι Σεραγεβου ως κομβικου σημειου μετατροπής της αρχικης νεοφιλελευθερης ευφοριας και θριαμβου της..αρχης των εθνοτητων ως ολοκληρωσης της ιδεολογιας των ανθρωπινων δικαιωματων σε εθνικιστικό σφαγιαστικο παραλήρημα,ακομα περισσοτερο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή