Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Απεργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων

Η ΠΑΣΥΔΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Η Βουλή πέρασε το οικονομικό πακέτο

Η ολομέλεια της Βουλής, με 45 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον, ψήφισε το απόγευμα το νομοσχέδιο για αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 15% σε 17 τοις εκατό.

Ομόφωνα ψηφίστηκε η τροπολογία του Αβέρωφ Νεοφύτου για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος από την 1η Μαρτίου 2012 αντί από 1η του έτους, όπως επιθυμούσε η Κυβέρνηση.

Ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις ανέφερε ότι δίνεται χρόνος στην Κυβέρνηση ώστε να έρθει με ανακουφιστικά μέτρα και να ολοκληρώσει τη δέσμευσή της για αναπτυξιακά μέτρα και για δικαιότερη ΑΤΑ.

Εξάλλου το απόγευμα η Βουλή ψήφισε και το νομοσχέδιο για την έκτακτη εισφορά των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και των αυτοτελώς εργαζομένων.

Η ολομέλεια ψήφισε επίσης το απόγευμα τα νομοσχέδια για τις τράπεζες (την επιβολή ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος, τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων, τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας).

Ψηφίστηκε επίσης ο περί εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Εξάλλου με δύο αρνητικές ψήφους και δύο αποχές ψηφίστηκε ο νόμος για την παροχή επιδόματος τέκνου ενώ με δύο αρνητικές ψήφους ψηφίστηκε ο νόμος για τη φοιτητική χορηγία.

Η Βουλή εξάλλου ανέβαλε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος.

Η Ολομέλεια, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, συνέρχεται αύριο στις 3 το απόγευμα για ολοκλήρωση του έργου της με ψήφιση του προϋπολογισμού. Ενδεχομένως να μην υπάρξουν ομιλίες από τα κόμματα ή να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Μετ΄εμποδίων

Η συνεδρία της ολομέλειας αρχισε γύρω στις 16.00, με δύο στενογράφους και χωρίς μικρόφωνα και ηχητική που να επιτρέπει την ακουστική επαφή με τα λεγόμενα των βουλευτών, λόγω της συμμετοχής του προσωπικού της Βουλής στη στάση εργασίας της ΠΑΣΥΔΥ.

Η συνεδρία καταγράφηκε σε δημοσιογραφικό κασετόφωνο, το οποίο μεταφερόταν κάθε φορά στον ομιλητή.

Η πραγματοποίηση της συνεδρίας έγινε μετά από απόφαση της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Οι υπάλληλοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αρχικά είχαν αναφέρει ότι θα κλειδώσουν την αίθουσα που συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής, ακολούθως περιορίστηκαν να σβήσουν στις 14.48 τα φώτα και τα ηχητικά συστήματα, αφού στις 15.00 επρόκειτο να επαναρχίσει η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Τα φώτα άναψε 10 λεπτά αργότερα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

Στο μεταξύ τα σφυρίγματα των απεργών και τα συνθήματα «Φούλη στην Αργάκα και Νικόλα στη Στράκκα» ακούγονταν και στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Στο μεταξύ έξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν και πολύτεκνοι διαμαρτυρόμενοι για τη στόχευση των επιδομάτων τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας.

Καταδίκη της ΠΑΣΥΔΥ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κηρύσσοντας την επανέναρξη της απογευματινής συνεδρίας, ζήτησε να ανοίξουν τα μικρόφωνα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Επανατόνισε δε ότι η Βουλή εκφράζει τον απεριόριστο σεβασμό της στο ιερό δικαίωμα της απεργίας, ωστόσο υπέδειξε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας δεν μπορεί να παραλύσει και καταδίκασε τους προπηλακισμούς Βουλετών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ σέβεται το δικαίωμα της απεργίας, στέλνει όμως το σαφέστατο μήνυμα ότι η Βουλή και η δημοκρατία δεν απειλείται και δεν φιμώνεται.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, διατυπώνοντας τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να διατάξει έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί και από ποιους έκλεισαν τα μικρόφωνα, ανέφερε ότι σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της απεργίας, αλλά πρόσθεσε πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο προς όλους ότι ο χώρος της Βουλής και ειδικά η αίθουσα συνεδρίας της Ολομέλειας είναι χώρος ιερός και πρέπει να τυγχάνει του απαιτούμενου σεβασμού.

Οσα προβλήματα και να υπάρχουν η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να εμποδίζεται η λειτουργία της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Η ΠΑΣΥΔΥ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της καμπής την οποία διέρχεται η οικονομία του τόπου, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε την απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της οικονομίας.

Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση προς την ΠΑΣΥΔΥ και το συνδικαλιστικό κίνημα να σκεφτεί ξανά την απόφαση που πήρε και να την αναθεωρήσει για το καλό των ιδίων των δημοσιών υπαλλήλων και για το καλό του κυπριακού λαού και του τόπου.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, ωστόσο τόνισε αυτό το σώμα δεν μπορεί να λειτουργεί υπό απειλές.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ο οποίος συμφωνεί με τις ενέργειες, πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας ότι σε κανέναν δεν αρέσει το γεγονός ότι λαμβάνονται μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, δηλώνοντας ότι σεβόμαστε το ιερό δικαίωμα της απεργίας, πρόσθεσε πως πρέπει να καταστεί κατανοητό στην πλευρά των απεργών ότι δεν είναι ελαφρά την καρδία που θα ψηφιστούν τα μέτρα.

Οι στιγμές που περνούμε είναι πάρα πολύ δύσκολες και πρέπει όλοι να δείξουμε κατανόηση και κάλεσε την ΠΑΣΥΔΥ να κάνει δεύτερες σκέψεις για τα απεργιακά μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα υποκινείται από το Προεδρικό. Παρατηρώντας ότι «αυτή η υπόθεση δεν τελειώνει σήμερα, αλλά σήμερα αρχίζει», ανέφερε πως δεν ευθύνεται η Βουλή εάν καθυστέρησε ο διάλογος και κακώς καταλογίζονται ευθύνες στη Βουλή για την απουσία διαλόγου.

Αναφέρθηκε επίσης σε συνθήματα για τη φορολόγηση του πλούτου, με τα οποία κάποιοι πολιτικοί τροφοδότησαν τους απεργούς και ζήτησε από την Κυβέρνηση εκ νέου να καταθέσει νομοσχέδιο για φορολόγηση του πλούτου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι παρίσταται με δυσαρέσκεια και στεναχώρια στη συνεδρία, ευχήθηκε να μην συμβεί ξανά στη Βουλή αναγκαστική συνεδρία και παρατηρώντας πως οι απεργοί μπορεί να έχουν δίκαιο για τους λόγους που διαμαρτύρονται, είπε ότι το μεγάλο λάθος της ΠΑΣΥΔΥ είναι η προσπάθεια να εμποδίσει τη λειτουργία της Βουλής και τη δημοκρατίας.

Πηγή: Πολίτης

Λευκωσία: Παραλύει σήμερα ο δημόσιος τομέας, ενώ προβλήματα πιθανόν να δημιουργηθούν στις δημοτικές εκλογές από την απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ να κηρύξει απεργία ως μέτρο αντίδρασης μετά από ενημέρωση για την πρόθεση Κυβέρνησης και Βουλής να προχωρήσουν στην έγκριση των μέτρων κατά των εργαζομένων που αποφασίστηκαν με τα πολιτικά κόμματα, όπως και προτάσεων που θα κατατεθούν από αυτά.

Σε έκτακτο συνέδριο των αντιπροσωπειών της ΠΑΣΥΔΥ αποφασίστηκε τετράωρη στάση εργασίας από τις 14:00 μέχρι τις 18:00 σήμερα και αποχή από υπερωριακή εργασία, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τα αεροδρόμια.

Αποφασίστηκε επίσης 12ωρη στάση εργασίας από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 αύριο Πέμπτη και αποχή από υπερωριακή εργασία περιλαμβανομένων των νοσοκομείων και των αεροδρομίων.

Επίσης, με απόφαση του Συνεδρίου παροτρύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην εργαστούν στις δημοτικές εκλογές.

Το συνέδριο υιοθέτησε επίσης εισήγηση για κατάθεση των εκλογικών βιβλιαρίων των δημοσίων υπαλλήλων και αποχή από τις εκλογές της Κυριακής.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται ήδη έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη ψήφιση των επίμαχων νομοσχεδίων και θα επιδώσουν ψήφισμα στον Πρόεδρο του σώματος.

Αναφορικά με την απόφαση για παρότρυνση των δημοσίων υπαλλήλων να μην εργαστούν στις δημοτικές, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε, ύστερα από το έκτακτο συνέδριο, ότι «θα έχουμε επαφή με τα μέλη μας για να πειθαρχήσουν στην απόφαση», προσθέτοντας ότι θα είναι «στη διακριτική ευχέρεια του καθενός».

Σε σχέση με τη στάση εργασίας στα νοσοκομεία, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι θα υπάρξει προσωπικό ασφαλείας.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν επιδίωξε ούτε θέλει συγκρούσεις και τώρα μηνύματα είναι που θέλει να στείλει, προσθέτοντας ότι «επιδιώξαμε ένα διάλογο ιδιαίτερα μετά από πέντε συμφωνίες οι οποίες είχαν κλείσει σε λιγότερο από λίγες ώρες».

Ανέφερε ότι «κάναμε πέντε συμφωνίες και με τη συγκατάθεση μας αποκόπτεται το 10% (των μισθών) των δημοσίων υπαλλήλων» και πρόσθεσε ότι «μόνο στην Ελλάδα έχουν αποκοπεί μεγαλύτερα ποσοστά και βλέπετε που οδηγείται η Ελλάδα»'.

Με σφυρίχτρες και ντουντούκες έξω από τη Βουλή τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ

Μέλη της ΠΑΣΥΔΥ και των πολύτεκνων οικογενειών συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή από τις 14:00.

Aνάμεσα τους βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Οι διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «ξεσκεπάστε τους φοροφυγάδες», «δίκαια μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης» και «όχι άλλα μέτρα στους ώμους των μισθωτών».

Παράλληλα κρατούν και χρησιμοποιούν σφυρίχτρες και ντουντούκες.

Σημειώνεται ότι και το προσωπικό της Βουλής συμμετέχει στη στάση εργασίας και έχει συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου