Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Χαλυβουργία, 40 μέρες μετά

Τα ΜΜΕ, η «σιωπή των αμνών» και ο αγώνας των χαλυβουργών
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΕΣΥ

Η απεργία των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας γράφει μια σύγχρονη εποποιία αντίστασης και ανυπακοής στα εργοδοτικά τελεσίγραφα. Εδώ και 40 ημέρες οι χαλυβουργοί του Ασπρόπυργου δίνουν έναν σκληρό αγώνα ενάντια στο βιομήχανο Μάνεση, και το σχέδιό του να επιβάλει 5ωρη εργασία με μείωση μισθών έως και 50%, ή μαζικές απολύσεις, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είναι κερδοφόρα και έχει αυξημένη παραγωγή και παραγγελίες τον τελευταίο χρόνο. Ήδη, όλες αυτές τις ημέρες που οι εργάτες επιμένουν απεργιακά, έχουν απολυθεί 50 συνάδελφοί τους, αλλά αυτό όχι μόνο δεν τους πτοεί, αλλά τους ατσαλώνει ακόμα περισσότερο.

Η απεργία τους όμως είναι σα να μην υπάρχει για τα κυρίαρχα ΜΜΕ! Η «σιωπή των αμνών» που έχουν επιβάλει εκδότες και καναλάρχες, παρά την απεργία διαρκείας των χαλυβουργών, είναι πρωτοφαν. Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει ή μεταδώσει πληροφορίες για τον αγώνα τους, ή για το τεράστιο κύμα συμπαράστασης, ηθικό και υλικό, που έχει ξεσηκώσει ο αγώνας τους σε όλη την Ελλάδα, σε πλήθος σωματείων, συλλογικών φορέων και απλών ανθρώπων, που τους βοηθούν με κάθε μέσο.

Στον κοινωνικό πόλεμο που παίρνει μέρα με τη μέρα όλο και πιο άγριες διαστάσεις, και σε αγαστή συνεργασία με την μαύρη συγκυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τους προϊσταμένους τους, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα κυρίαρχα ΜΜΕ επιβάλλουν μια αυστηρή λογοκρισία σε ό,τι αφορά αγώνες «εκτός ελέγχου», τολμηρούς και αποφασιστικούς να διεκδικήσουν τη νίκη. Επιτηρούν τα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις ώστε να μη διαρρεύσουν ανεπιθύμητες πληροφορίες, που μπορεί να εμπνεύσουν ευρύτερα τμήματα του λαού, να τον συνεγείρουν, να τον σηκώσουν από τον καναπέ της τηλεοπτικής «κατανάλωσης» του κυρίαρχου λάιφ στάιλ που επιμένουν να μας πλασάρουν. Βάζουν τα χρυσοπληρωμένα golden boys και girls να μας σερβίρουν αυτά που τους βολεύουν και να «αποσύρουν» αυτά που εξελίσσονται απειλητικά γύρω τους, από τον κόσμο του αγώνα και του μόχθου.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, που συχνά είναι και αυτοί θύματα της καθεστωτικής φίμωσης, μπορούν να βρουν συλλογικούς τρόπους και μορφές αντίστασης στις «υποδείξεις» των εκδοτών και καναλαρχών, μπορούν να προβάλουν τον αγώνα των απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας, μπορούν να διαδώσουν το μήνυμα της γενικής ανυπακοής και εξέγερσης όλων των εργαζόμενων στο νέο ολοκληρωτικό καθεστώς που πνίγει τα εργατικά δικαιώματα και την ανεξάρτητη ενημέρωση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΕΣΗΕΑ
ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - ΕΣΠΗΤ
ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ – ΕΣΗΕΜ-Θ



Βρώμικη επίθεση ενάντια στον αγώνα των χαλυβουργών
Ανακοίνωση - καταγγελία της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ

«Βρώμικη επίθεση ενάντια στον ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών από την ΠΑΣΠ και τα χαφιεδοsite» καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

Η Οργάνωση καταγγέλλει πως:

«Τώρα τελευταία βγαίνει στο προσκήνιο η χυδαία άποψη που λέει ότι:"Η απεργία στη Χαλυβουργία είναι στημένη καθώς ο καπιταλιστής Μάνεσης ό,τι παραγωγή χρειάζεται, την βγάζει από το εργοστάσιο στο Βόλο. Αρα η απεργία είναι συμφωνημένη από το ΚΚΕ και το Μάνεση για να κλείσει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο". Αυτές οι βρωμιές λέγονται στα αμφιθέατρα από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και αναπαράγονται σε διάφορα blog και σε άλλα γνωστά χαφιεδοsite. Είναι απόψεις επικίνδυνες και αποτελούν κατασκεύασμα που προσπαθεί να συκοφαντήσει τον αγώνα των χαλυβουργών, θέλει να σταματήσει η απεργία, κάνουν αντικομμουνισμό.

Είναι φυσικό η παράταξη της ΠΑΣΠ να ενοχλείται αφού το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. έχουν τσακίσει τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους με τα πιο βάρβαρα μέτρα των τελευταίων δεκαετιών. Ετσι και αλλιώς η παράταξή τους στους εργαζόμενους (ΠΑΣΚΕ) είναι αυτή που αρνείται την απεργία στο εργοστάσιο του Βόλου. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, το συνδικαλιστικό τους προσωπικό, χρόνια τώρα, μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, σπέρνουν το φόβο και τη μοιρολατρία, έχουν κάνει επάγγελμα τον αντικομμουνισμό και τη λασπολογία.
Είναι φυσικό να ενοχλούνται οι ιδιοκτήτες των διαφόρων χαφιεδοsite. Καιρό τώρα οι ιδιοκτήτες τους κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και ρίχνουν λάσπη στο ΚΚΕ, στην ΚΝΕ και το εργατικό κίνημα. Οι χώροι που εκφράζονται από αυτά έχουν πρωτοστατήσει στην κατασυκοφάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος, στην επίθεση εναντίον του με αποκορύφωμα την οργανωμένη δολοφονική επίθεση στα μπλοκ του ΠΑΜΕ στην τελευταία 48ωρη απεργία. Είναι γνωστοί για το μίσος τους απέναντι στην εργατική τάξη και την οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Γι' αυτούς κίνημα είναι οι γνωστές γλυκανάλατες μαζώξεις των πλατειών, μακριά από τους εργασιακούς χώρους, εκεί όλοι είναι αρνάκια μπροστά στην εργοδοσία και τους καπιταλιστές.

Η βρώμικη επίθεση δε θα μείνει αναπάντητη. Ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας ηρωικός, με αντοχή και διάρκεια. Αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να οργανώνεται η πάλη στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές και τα σχολεία. Είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους». Η Οργάνωση στη συνέχεια καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη στους απεργούς χαλυβουργούς και να καταδικάσουν την παραπάνω βρώμικη επίθεση.

7 σχόλια:

 1. "Τώρα τελευταία βγαίνει στο προσκήνιο η χυδαία άποψη που λέει ότι:"Η απεργία στη Χαλυβουργία είναι στημένη καθώς ο καπιταλιστής Μάνεσης ό,τι παραγωγή χρειάζεται, την βγάζει από το εργοστάσιο στο Βόλο. Αρα η απεργία είναι συμφωνημένη από το ΚΚΕ και το Μάνεση για να κλείσει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο". Αυτές οι βρωμιές λέγονται στα αμφιθέατρα από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και αναπαράγονται σε διάφορα blog και σε άλλα γνωστά χαφιεδοsite."

  Βλ. εδώ: http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/12/blog-post_4498.html
  σχόλιο ανώνυμου, 9/12/2011 5.47 μμ.

  Αυτό έτυχε να το δω πριν διαβάσω την ανακοίνωση της ΚΝΕ, δεν ξέρω πού αλλού έχει κυκλοφορήσει ως "πληροφορία", αλλά θα με ενδιέφερε αν κάποιος το έχει δει και αλλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντιγράφω το σχόλιο το οποίο αναφέρω πιο πάνω:

  "Ανώνυμος είπε...
  Οι μεγαλύτεροι ρουφιάνοι οι μεγαλύτεροι χαφιέδες φιγουράρουν εδώ και χρόνια στο καδρο της Αριστεράς Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.Πρωταθλητές στη φράξια ελεεινοί και τρισάθλιοι ανήθικοι σκερβελέδες καταδίκασαν και συνεχίζουν με το ίδιο τροπάρι να προδινουν τον λαό όλες οι ηγεσίες της αριστεράς.Δείτε την σημερινή ηγεσία της αριστεράς.Καρεκλοκολημμένοι βολευονται μια χαρα δίνουν και αφεση στο Παπαδήμιο με τα ραντεβουδάκια τσακωνουν και την κρατική επιχορήγηση βγάζουν και το κοπάδι τους για καμμιά γυμναστική και καμμιά περατζάδα απο το σύνταγμα και όλα καλκά φίνα α ξέχασα τα ουζάδικα στο Μοναστηράκικαι τα σουβλάκια στου Θαναση και στου Μπαιραχτάρη.Πάμε τώρα στον συνδικαλιστικό χώρο.Συνηθισμένο φαινόμενο η απεργία στην χαλυβουργική του Μάνεση.
  Πως κατεβάζετε ρε καραγκιόζηδες του ΠΑΜΕ τους ανθρώπους στην απεργία και στην εξαθλίωση όταν οι εργοδότης εχει δεύτερη λύση το εργοστάσιο του Βολου στο οποίο μεταφέρει εκεί την όλη παραγωγή με αποτέλεσμα σήμερα να βγάζειι τρελλα λεφτά μια και στον Ασπροπυργο τα λειτουργικά είναι μηδενικά.Δεν ντρεπόσαστε ρε αγύρτες.Σπρώξατε τον κόσμο στο γκρεμό.
  Τι να πείτε ρε κοπρόσκυλλα για τον Καζάκη;Παράτησε στην ακρη συνειδητά την χοντρή κονόμα και οργώνει την Ελλάδα για να ξεστραβώσει τον κόσμο και τον λέτε κιόλας ο γυρολόγος επιστήμονας τέτοια χαμίνια είσαστε.Επειδή τον γνώρισα ο ανθρωπος αυτός είναι εντελώς μπατίρης και πως να μη τον επαινέσω για το έργο που κάνει.
  Εσείς ρε λακέδεςτης ηγεσίας του ΚΚΕ που είναι ρε το ντουφέκι που βάλατε τότε παρά πόδας και στείλατε τον πατέρα μου να τελειώσει την ζωή του στο κάτεργο.Ελεεινά τομάρια σας ξέρω σας έχω ζήσει στο πετσί μου χρόνια.Η πέμπτη φάλαγγα εσείς είσατε.Τι κάνετε ρε παλιοτόμαρα σήμερα που ο λαός συνθλίβεται; Αφαντοι είσατε.Ο Καζάκης είναι ένας γνήσιος λα'ι'κός Πατριώτης που με τον λόγο του δίνει διέξοδα στα αδιέξοδα που προτείνετε εσείς."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντώνη, έχω δει εγώ ανάλογα δημοσιεύματα τέτοιου τύπου, ως σχόλια στο indymedia πριν αρκετές μέρες. Δεν κράτησα λινκ, αλλά τα σχόλια αυτά, λογικά, θα πρέπει να υπάρχουν ακόμα εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Ανανεωτικός: Έχεις, εσύ ή κάποιος άλλος, ίδια άποψη για το θέμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. δεν ξέρω κάτι παραπάνω εκτός του ότι άκουσα την 23η μέρα από ένα μέλος της Ανταρσύα που το ίδιο πρωί είχε πάει στη Χαλυβουργία ότι στο Βόλο δουλευουν τρελλά και οτι η παραγωγή που είναι να βγει βγαίνει.
  απλά σκέφτομαι πως, ίσως αν έκλειναν και τα 2 εργοστάσια θα ήταν πιο αποτελεσματικός ο αγώνας των χαλυβουργών.
  και βέβαια θα ήταν χρήσιμες κάποιες πληροφορίες πχ ποιός έλέγχει το σωματείο στο Βόλο, ποιές οι προτασεις συμπαράστασης κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ειτε υπαρχουν ειτε δεν υπαρχουν τα σχολια στο ιντυ και το βαθυ κοκκινο το ιδιο κανει.

  Ανωνυμα και εκ του(σχετικα)ασφαλους εμεσματα.

  Τωρα θα πει κανεις"γιατι δεν τα σβηνει η ΣΟ στο ιντυμηντια?Και γιατι σβηνει αλλα και δεν σβηνει αυτα?".

  Κακως τα εσβησε ΙΜΟ οσα εσβησε και καλως αφησε τα εμεσματα:Γιατι το ψεμα εχει κοντα ποδαρια.

  Αφηστε τους λοιπον να γινονται(εκ του σχετικα ασφαλους,ετσι?)ρομπα τυποι σαν τον υμνητη του Καζακη που παραθετει ο Αντωνης(που δεν ξερουμε αν ειναι καν τετοιος,οχι δηλαδη πως αυτο ειναι αθωωση του Καζακη):Τις απαντησεις τους θα τις παρουνε ουτως η αλλως,αν δεν τις πηρανε ηδη δηλαδη.

  Οσο για την απεργια και το προβλημα με την μη απεργια στα εργοστασια του Βολου(που αντικειμενικα πραγματι διευκολυνει την εργοδοσια να βγαλει την παραγωγη)δεν εχει καμμια ευθυνη σε αυτο το ζητημα το σωματειο στον Ασπροπυργο,ουτε το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ,και αυτο ειναι γνωστο πλεον:εχουν ανεβει καμποσες φορες Βολο απο το σωματειο στον Ασπροπυργο αλλα δεν εγινε τιποτε.

  Αν μη τι αλλο τιμα ιδιαιτερα τους εργατες στον Ασπροπυργο το οτι επιμενουν στην απεργια τους,σε αντιθεση με τους συναδελφους τους στην Μαγνησια.

  Μη Παμιτης και μη κουκουες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @λ.κ, Panos: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Η αντίληψή μου είναι ότι τα σενάρια περί στησίματος είναι ακριβώς εμέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της απεργίας εφόσον το άλλο εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά. Άλλο όμως οι πονηριές του κάθε κεφαλαιούχου και άλλο η λάσπη στους απεργούς ως στην καλύτερη κορόιδα και υποχείρια. Ντροπή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή