Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Μιας δραχμής φιλοσοφία;

Μια λέξη ακόμα για τις συμβουλές για το πώς θα 'πρεπε να 'ναι ο κόσμος. Η φιλοσοφία, σε κάθε περίπτωση, έρχεται πάντα στη σκηνή πολύ αργά για να δώσει συμβουλές...Όταν ζωγραφίζει την ζοφερή της εικόνα, τότε μια μορφή ζωής έχει πια γεράσει. Δεν μπορεί να ξανανιώσει απ' την ζοφερή εικόνα, παρά μόνο να κατανοηθεί. Η κουκουβάγια της Αθηνάς απλώνει τα φτερά της και πετά μόνο όταν πια πέσει το σούρουπο.
G.W.F Hegel, Φαινομενολογία του Πνεύματος

4 σχόλια:

 1. Απλά φοβερό. Respect στον παλιό, που του συμπεριφέρονται σήμερα ''σαν ψόφιο σκυλί'', όπως έλεγε κάποτε ο Μάρξ για τον γερο-Σπινόζα.

  Και όμως για τον μελετητή εκείνον με τους καλύτερους αισθητήρες και την πλέον κατανοητική σκέψη, η κουκουβάγια της γνώσης πετά, όπως αντέτεινε ο Λούκατς, το καταμεσήμερο. Και έτσι μόνο υπάρχει προοπτική η επαναστατική πρακτική δράση να αποτρέψει το σούρουπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "όπου ο Χέγκελ αντιμετωπίστηκε ως "ψόφιο σκυλί" όπως διάσημα έγραψε ο Μαρξ στον πρόλογό του στο Κεφάλαιο), το πνεύμα της γενιάς του 48 κατάφερε να επιζήσει ακριβώς σε τούτη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, στην καρδιά της τσαρικής Ρωσίας."

  Κουβελάκης για Λένιν-Χέγκελ, τμήμα έξι της μετάφρασης.
  Θες να δεις τον πρόλογο στο Κεφάλαιο; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι ποιος απ' τους δυο είναι "το ψόφιο σκυλί", αλλά μού φαίνεται λογικότερο να είναι ο Χέγκελ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θυμάμαι είχε μια αναφορά στο θέμα του ποιος ήταν ο "ψόφιος σκύλος" στην ανάρτηση http://radicaldesire.blogspot.com/2011/09/karl-marx.html

  "[...]που σήμερα δίνουν τον τόνο στη μορφωμένη Γερμανία, να μεταχειρίζονται τον Χέγκελ, όπως ο αγαθός Μόζες Μέντελσον μεταχειριζόταν τον Σπινόζα στον καιρό του Λέσινγκ, δηλαδή σαν «ψόφιο σκύλο»[..]".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο Γιάννη, έδωσες τη λύση στην απορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή