Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

"Η Ευρώπη δεν σε χρειάζεται" - Υπερψηφίστηκε η εθελοντική αποχώρηση χωρών από την ευρωζώνη

Σχόλιο Praxis: Τελικά, παρά και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις των αριστερών σοσιαλδημοκρατών φαίνεται ότι λύνονται και τα "νομικά" εμπόδια ώστε και τυπικά να νομιμοποιούνται οι επερχόμενες αλλαγές/διασπάσεις/αποχωρήσεις απο την ΕΕ και το Ευρώ.

Χθες το βράδυ, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υπερψήφισε -με άνετη πλειοψηφία- το σχέδιο του κυβερνητικού κόμματος για την ευρωπαϊκή πολιτική, το οποίο και περιλαμβάνει την παράγραφο της εθελοντικής εξόδου κράτους-μέλους από την ευρωζώνη.

Αυτή η παράγραφος κάνει αναφορά στο ποια θα πρέπει να είναι η μελλοντική συμπεριφορά της ευρωζώνης απέναντι στις χώρες με μεγάλο χρέος «την πιο δύσκολη περίοδο της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο σχετικό σχέδιο αναφέρεται το τέταρτο στάδιο προσπαθειών διάσωσης μιας υπερχρεωμένης χώρας και χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται: «Οι χώρες αυτές, που, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, δεν ανταποκρίνονται, πρέπει να οδηγούνται στη συντεταγμένη διαγραφή του χρέους (σ.σ.: δηλαδή τη συντεταγμένη χρεοκοπία). Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη Ευρωπαίων επιτρόπων, ώστε να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη».

Κατόπιν, σύμφωνα με το σχέδιο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, «αν ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει τη θέληση ή δεν είναι σε κατάσταση να ακολουθήσει τους κανόνες του κοινού νομίσματος, τότε θα μπορεί να αποχωρήσει εθελοντικά, χωρίς, ωστόσο, να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Θα του παρέχεται το καθεστώς των χωρών-μελών της Ε.Ε. που δεν μετέχουν στο κοινό νόμισμα».

Αναφερόμενος στα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο συνέδριο και θέλοντας να τονίσει την εθελοντική βάση της απόφασης αυτής, δήλωσε: «Η Γερμανία δεν θέλει να διώξει, ούτε πιέζει κανέναν να βγει από την ευρωζώνη. Οποιος, όμως, δεν μπορεί να το αντέξει, θα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει το τι θέλει να κάνει. Εμείς θέλουμε αλληλεγγύη για όλους».

Τα όσα εξελίχθηκαν χθες στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα οδηγήσουν στην πολιτική ενοποίηση των χωρών-μελών της ευρωζώνης, όσων δηλαδή κρατών θέλουν και μπορούν.
Οσοι δεν αντέξουν τους ρυθμούς και τους νέους κανόνες που θα επιβληθούν, θα οδηγηθούν στην έξοδο από το ευρώ.

Η καγκελάριος Μέρκελ στη χθεσινή της ομιλία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της νέας Ευρώπης και της πολιτικής ενοποίησης, ενώ σε σημείο της ομιλίας της είπε: «Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τον Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ. Να φτιάξουμε ένα τείχος προστασίας γύρω του, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, αλλά και για να διατηρήσουμε το ευρώ ως σύνολο».

Η ίδια τόνισε ότι «η Γερμανία χρωστά πολλά στο ευρώ και στην Ευρώπη, αλλά είναι καιρός για μεγάλες αλλαγές».

Τα σχέδια της καγκελαρίου -σύμφωνα με την ομιλία της- μπορούν επιγραμματικά να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

* Ενίσχυση των Μηχανισμών Στήριξης.

* Σκληρή δημοσιονομική πολιτική και αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις υπερχρεωμένες χώρες.

* Οχι στο ευρωομόλογο. «Δεν μπορεί οι χώρες που μπήκαν με πλαστά στοιχεία στην ευρωζώνη και ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους να ζητούν τώρα ευρωομόλογο. Αυτό δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ.

* Αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών και πολιτική ενοποίηση.

* Αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων όσων παραβιάζουν τους κανόνες, παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και δυνατότητα αποπομπής τους από την ευρωζώνη.

* Τέλος, έλεγχος των αγορών και καθιέρωση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως η χώρα μας χρειάζεται μαζικές δομικές μεταρρυθμίσεις και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει συνήθειες».

Ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η Ελλάδα στον τομέα της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στο επίπεδο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το 1990 και σημειώνει: «Είναι σκληρό για τον ελληνικό λαό, αλλά πρέπει να το ξεπεράσει. Είναι το τίμημα που θα πληρώσει για τη συμμετοχή του στο κοινό νόμισμα».

Παράλληλα, τόνισε ότι και η Γερμανία και η Γαλλία το διάστημα 2001-2005 παραβίαζαν τους κανόνες σταθερότητας και έκανε για ακόμη μία φορά λόγο για ανάγκη κοινής οικονομικής πολιτικής και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ απέρριψε και την ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων.

Αναδημοσίευση από: Praxis

8 σχόλια:

 1. Αντώνη, που έρχεται σε αντίθεση το παρόν κείμενο με αυτά που υποστήριξα στην άλλη συζήτηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βρε παιδιά, το υπερσυντηρητικό Γερμανικο κόμμα που σε 10 μήνες μπορεί να μην το ξέρει ούτε η μάνα του, "ψήφισε μιά πρόταση" για ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που προυποθέτει ριζική αλλαγή της Ευρωπαϊκής συνθήκης και που στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που θα γινόταν από τις 27 χώρες αποδεκτό θα έπερνε χρόνια για να οριστικοποιηθεί. Απλώς οι Γερμανοί, ενθυμούμενοι πόσο υποκριτές μπορούν να γίνουν καμιά φορά, παίζουν παιχνιδάκια εντυπώσεων και προσπαθούν να διατηρήσουν τα ψηφαλάκια των καραδεξιών ψηφοφόρων τους εξαπατώντας ταυτόχρονα την μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών, την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά πάνω από όλα τους ίδιους τους εαυτούς τους. Σημάδια κακόβουλης σκέψης και κρυμμένου πανικού... Χάλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Αντώνη, που έρχεται σε αντίθεση το παρόν κείμενο με αυτά που υποστήριξα στην άλλη συζήτηση; "

  "Υπόψιν" για να το δεις και να πεις πώς το βλέπεις εν όψει συζήτησης σχετικά με βάθεμα ενοποίησης vs ομοσπονδοποίηση ως κατευθύνσεις γαλλογερμανικής πολιτικής στην ΕΕ.

  @grsail: Κατανοητά αυτά, δεν ξέρω όμως κατά πόσο εκφράζουν μειονοτικές απόψεις στην ΕΕ ή όχι (το "δεν ξέρω" είναι κυριολεκτικό, όχι ρητορικό).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μου θύμισε αυτό το μικρό άρθρο υου Λένιν:


  http://www.marxists.org/archive/lenin/works/1915/aug/23.htm

  "From the standpoint of the economic conditions of imperialism—i.e., the export of capital arid the division of the world by the “advanced” and “civilised” colonial powers—a United States of Europe, under capitalism, is either impossible or reactionary."

  [...]

  "United States of Europe under capitalism is tantamount to an agreement on the partition of colonies."

  [...]

  "Of course, temporary agreements are possible between capitalists and between states. In this sense a United States of Europe is possible as an agreement between the European capitalists ... but to what end? Only for the purpose of jointly suppressing socialism in Europe, of jointly protecting colonial booty against Japan and America, who have been badly done out of their share by the present partition of colonies, and the increase of whose might during the last fifty years has been immeasurably more rapid than that of backward and monarchist Europe, now turning senile. Compared with the United States of America, Europe as a whole denotes economic stagnation. On the present economic basis, i.e., under capitalism, a United States of Europe would signify an organisation of reaction to retard America’s more rapid development. The times when the cause of democracy and socialism was associated only with Europe alone have gone for ever."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άνευ λοιπών σχολίων...

  ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (ΕΛληνική ΛΑϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) - Μίκης Θεοδωράκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θα κάνω κι εγώ καινούργιο μέτωπο, κίνημα, τα πάντα όλα:

  Κ.Ο.Υ.Β.Α.Σ: Κίνημα Οικονομικής Υπέρβασης και Βιονικής Ανατροπής της Σήψης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Περισσότερο βλακ χιούμορ με τον Άρη Δαβαράκη (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10248)

  Ναι, είμαι ψόφιος απ' τη δουλειά, το μυαλό μου ζελέ, και το ριξα στις σαχλαμάρες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή