Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Κοκτέιλ Μολότωφ # 90

Τοποθετημένη απέναντι στην ευτυχία, η εξαθλίωση του ανθρώπου φαντάζει φαινόμενο με πολύ πιο ποικίλες εκφάνσεις: δεν φτάνει, για παράδειγμα, να εντάξεις στις τάξεις της τον άνεργο ή τον άστεγο, τον τρομοκρατημένο με τα χρέη ή αυτόν που αυτοκτονεί λόγω χρεών, αυτόν που κλέβει ή αυτόν που αναγκάζεται να δώσει τα παιδιά του στο ορφανοτροφείο, αυτόν που μεταναστεύει ή αυτόν που ψάχνει στους κάδους σκουπιδιών για φαγητό· πρέπει να εντάξεις, αναγκαστικά, και αυτόν που ψεκάζει τους άλλους με σπρέι πιπεριού για να καταφέρει να φτάσει πρώτος στο πολυπόθητο εμπόρευμα σε υπεραγορά σε περίοδο εκπτώσεων. Στις ΗΠΑ, τουλάχιστο, είναι πιθανό να σκέφτονται ότι δεν χρειάζονται καν ΜΑΤ εναντίον των μετεχόντων στο Occupy Movement: πιθανόν να αρκεί να ξαμολήσεις πάνω τους εξαγριωμένους καταναλωτές που παρεμποδίζονται απ' τα ψώνια τους, αν και μπορεί το αποτέλεσμα ενός τέτοιου μέτρου να κρίθηκε υπερβολικά βάρβαρο στην παρούσα φάση.

5 σχόλια:

 1. Αλέξης έφα:

  Αν ήμασταν σε άλλες εποχές ή σε άλλη γεωγραφική παράλληλο, για να περάσουν αυτά τα μέτρα θα έκαναν πραξικόπημα. Επειδή όμως είμαστε στο 2011 και στην καρδιά της Ευρώπης, δεν κάνουν πραξικόπημα, αλλά εκβιάζουν τη συναίνεση του αστικού πολιτικού κόσμου,
  παρακάμπτοντας τη λαϊκή ετυμηγορία για όσο χρειαστεί.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=328603

  Αλέξη μου, γιατί να κατεβάσουν τα τανκς οι άνθρωποι; Αφού όπως είπες είμαστε στο 2011 και στην καρδιά της Ευρώπης (προς την άκρη του παχέως εντέρου περισσότερο, θα έλεγα). Χρειάζονται πλέον τα τανκς; Αφού τώρα έχουμε μεταμοντέρνα πραξικοπήματα. Για σκέψου το.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και μεταμοντέρνα αντίσταση, φυσικά, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα (μερικές φορές) σοβαρά επεισόδια σε πολυκαταστήματα και malls την επομενη της μέρας των Ευχαριστιών δεν είναι κάτι καινούργιο στις ΗΠΑ. Γίνονταν και κατά την 5-ετία που βρισκόμουν στις ΗΠΑ για σπουδές (και έχουν περάσει από τότε πάνω από 10 χρόνια). Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι τα χρόνια που ήμουν εκεί, περιστατικό με χρήση pepper spray δεν είχα αντιληφθεί να αναφερθεί στα αμερικανικά media.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://boingboing.net/2011/11/18/police-pepper-spraying-arrest.html#previouspost

  Όχι ακριβώς...(να σημειωθεί ότι το boingboing είναι [i]τεχνολογικό[/i] σάιτ). Βέβαια καταλαβαίνω το πνεύμα του σχολίου, αλλά δεν κάνει κακό να βλέπουμε και τα γεγονότα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τι εννοείς Unknown "να βλέπουμε και τα γεγονότα"; Φαντάζομαι δεν εννοείς το pepper spraying στο UCD, γιατί για αυτό έχω ήδη δημοσιεύσει εδώ και μια βδομάδα, και σ' αυτά τα πλαίσια σύμπλευσης καταναλωτισμού και καταστολής γράφτηκε και το παραπάνω: http://leninreloaded.blogspot.com/2011/11/o-say-can-you-see.html

  Οπότε, σε ποια γεγονότα αναφέρεσαι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή