Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Κοκτέιλ Μολότωφ # 78

Οικονομικά κύλισης προς τα κάτω (trickle-down economics) -- εκδοχή όπου το κυλιόμενο προϊόν δεν είναι ο πλούτος αλλά τα σκουπίδια:

1. Η αστική τάξη δημιουργεί ενσυνείδητα το ατέρμονο σκουπιδαριό των λαϊφστάιλ εντύπων και τηλεοπτικών προγραμμάτων ως συνέχεια της αντεπανάστασης του 1989-90 με άλλα μέσα: το ακατάσχετο σκουπιδομάνι διαχέεται στους εγκεφάλους των μικροαστών, που μαθαίνουν έκπληκτοι και σκανδαλισμένοι ότι ο Ερμενεγκίλντο Ζένια δεν είναι σέντερ μπακ της Κάλιαρι και ότι δεν έχουν κάνει τα εικοσιδύο απ' τα τριάντα πράγματα που κάθε άντρας (ή γυναίκα) πρέπει να έχει κάνει ως τα τριάντα, με αποτέλεσμα να παίζουν χρηματιστήριο, να δανείζονται ανεξέλεγκτα, και γενικώς να περνάνε τη θηλειά στο λαιμό τους νομίζοντας ότι είναι γραβάτα. 

2. Οι μικροαστοί διαχέουν στα λαϊκά και εργατικά στρώματα την εικόνα της (αξιογέλαστης) ψευδο-επιτυχίας τους ως stock brokers και vips της συμφοράς, και μαζί, την ανικανότητά τους να διακρίνουν μεταξύ θρασύδειλου τσαμπουκά και αξιοπρέπειας, διαβρώνοντας έτσι την βασική "συντηρητική" αντίσταση και πυρήνα υποκειμενικής σύστασης των δεύτερων, που συνίσταται στην ταύτιση της ανυποχώρητης αξιοπρέπειας με την εργασία και την εργατικότητα. 

3. Όταν έρχεται το μπαμ, η αστική τάξη βγάζει τα λεφτά της έξω (όσα δεν είχε ήδη επενδύσει ή καταθέσει πριν την κρίση) και αρχίζει να κοιτάει τα μικροαστικά κορόϊδα να σκοτώνουν πολυτελή αυτοκίνητα για πενταροδεκάρες, να πηδάν από παράθυρα, και να καταπίνουν τα ψυχοφάρμακα με τις χούφτες. 

Τα λαϊκά και εργατικά στρώματα, στον βαθμό που έχουν απωλέσει ποσοστό της σωτήριας καχυποψίας τους για τον άτιμο και απατηλό χαρακτήρα του πλούτου, βυθίζονται σε κατάσταση σοκ, ενώ άλλα κομμάτια παραδίδονται στο αρνητικό παραπλήρωμα αυτής της σωτήριας καχυποψίας -- τις αδιέξοδες θεωρίες συνομωσίας. Μένει μόνο ένα κομμάτι, παραδοσιακά πολιτικοποιημένο, να κρατήσει τα ταξικά μπόσικα, αλλά δεν επαρκεί για να συμπαρασύρει την μάζα των έξαφνα νεόπτωχων.

Αρχίζει η κυριολεκτική βρώση σκουπιδιών, τα οποία εξακολουθούν να παράγονται από ψηλά και να καταλήγουν χαμηλά. 

6 σχόλια:

 1. Είναι κάποιο μέρος που δεν καταλαβαίνω του "communist strategy" που περιλαμβάνει το "σπείρε πρώτος την απαισιοδοξία και την κατάθλιψη στο στρατόπεδο σου"; Γιατί τις τελευταίες μέρες μόνο αυτό βλέπουμε εδω μέσα, και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Αλίμονο αν με αυτά που συμβαίνουν ήδη μας πιάσει η μαυρίλα. Τι να πούν κάποιοι που σε αντίστοιχες περιπτώσεις χρειάστηκε να πάρουν τα όπλα ενάντια σε φασίστες δηλαδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @erezoule: Παραδέχτηκα ανοιχτά ότι είμαι σε άσχημη κατάσταση προσωπικά μετά τα γεγονότα. Κάνω κι εγώ τη θεραπεία μου για να σταθώ στα πόδια μου. Άνθρωπος είμαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. το τελευταίο μιας σειράς κειμένων που είχαν ως αφετηρία την εξέγερση του Δεκέμβρη, από τον Ευγένιο Αρανίτση.
  το υπενθυμίζω 'διακειμενικά'..

  http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%F0%F1%EF%E3%F1%E1%EC%EC%E1%F4%E9%F3%EC%FC&a=%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3F&id=1050068

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Κομμάντο: Ευχαριστώ πολύ, δεν το είχα υπόψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε παιδιά φοβερό! Ψηφίζω Σύριζα εκεί στο μπλογκοβόουτινγκ, για να μείνω αμέσως μετά να κοιτάζω σαν χαζός αυτό το εκπληκτικό επαναστατικό: Αλλάξτε την ψήφο σας. !!! Χα! Πολύ καλό. Δεν το είχα ξαναδεί. Προτείνω καλύτερα να το αλλάξετε σε: Διορθώστε την ψήφο σας. Έτσι όπως θα το έθετε και η Αλέκα, δηλαδή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είδες; Ακόμα και το λογισμικό καταλαβαίνει πόσο στόκος είσαι. Διότι μόνο στόκος θα έστελνε αυτό το σχόλιο στου διαόλου τη μάνα για να πει μια οικτρή εξυπνάδα.

   Δεν ξέρω αν πρέπει να λυπηθώ περισσότερο κάποιους από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή τον ΣΥΡΙΖΑ για κάποιους που εμφανίζονται ως οπαδοί του...

   Διαγραφή